Huvudkolumn

Publicerad 2013-12-03 16:11 Skriv ut Tipsa en vän
Allsvenskan nästa för Tobias Carlsson
Allsvenskan nästa för Tobias Carlsson

Det var under tiden i BK Häckens Tipselitlag och framför allt tränaren Magnus Edlund, numera andretränare i IFK Göteborg, som fick den då 17 åriga Tobias Carlsson från Hälsö att inse att han i framtiden kunde spela fotboll på heltid. Med hård träning, rätt kost och restriktioner när det kom till nöjen skulle han nå sitt mål. Målet var att spela i Allsvenskan innan han fyllt 25 år.

Vi träffas på Torslandavallen en kall novemberförmiddag. Tobias Carlsson, 24 år, kommer klädd i en svart designrock och min första spontana tanke är att det går bra nu. Och det går verkligen bra för Tobias Carlsson och hans Falkenbergs FF.  Superettan 2013 avslutades den 2 november kl. 16:48. Falkenbergs FF hade inför hemmapubliken precis vunnit med 4-2 över Ängelholms FF. Segern var visserligen skön i sig, men den innebar också att Falkenbergs FF vann Superettan 2013 med ett poäng över Örebro SK och var klara för Allsvenskan 2014.
Det var ett mäktigt år för Tobias Carlsson som är mittback i Falkenbergs FF med många minnen.
– Det finns många ögonblick från denna säsongen, flera sena segermål i svåra bortamatcher som etsat sig fast och inte minst när vår målvakt gjorde mål på utspark från hela planen, hur ofta händer det liksom, frågar sig Tobias med ett leende.
Han hade som mål att spela i Allsvenskan innan han fyllt 25 år, nästa säsong är han där.
Vad är nästa mål nu då?
– Jag har inte satt upp något mål direkt, jag har inte hunnit smälta detta än. Känns sjukt att vi kommer att spela mot IFK Göteborg på Gamla Ullevi och gästa Malmö FF och AIK. Men jag vill såklart bli så bra som möjligt, det låter klyschigt jag vet, men till en början etablera mig och se att jag håller på Allsvensk-nivå, sen får vi se vart det bär, förklarar han ödmjukt.
Mittbacken gjorde tidigt i inledningen av Superettan två mål på hörnor och hade därefter stenhård bevakning vid varje fast situation. Bakåt släppte laget bara in 31 mål på 30 matcher och Tobias är en av seriens mittbackar med minst gula kort, bara två stycken.
– Det låter lite konstigt för alla som spelat med mig, för jag har alltid varit väldigt aggressiv och lite ”dum i huvudet” på såväl träningar som matcher men är det något jag verkligen lärt mig i år så är det att spela smart och inte gå på för hårt direkt. Det har skärpt upp mitt spel avsevärt och minskat de gula korten, berättar han.
Carlsson spelade ordinarie i samtliga matcher utom en då han var avstängd efter ett i hans tycke orättvist rött kort.

De tidiga åren
Tobias Carlsson föddes 1989 på Hälsö. Som sexåring tog hans pappa med honom till fotbollsplanen och karriären började i Hälsö BK. Han är fotbollsfostrad i ö-världens rivalitet och stolthet, van vid prestigefyllda derbyn och heta känslor. När det blev dags att gå från 7-manna till 11-mannespel blev det också dags att byta klubb och Torslanda IK var det självklara valet. Därefter blev det några år i BK Häckens Tipselitlag innan han kom tillbaka till Torslanda IK och A-laget. Han fick snabbt ett rykte att träna hårt och noggrant, något han ofta fick peakar för. Men träningen gav resultat och 2010 lämnade han Torslanda IK för spel i Falkenbergs FF. Den första tiden pendlade han mellan Göteborg och Falkenberg men efter några månader flyttade han. Nu bor han i Falkenberg och trivs som fisken i vattnet.
Tobias är en av Falkenbergs viktigaste spelare och skall nästa säsong spela i Allsvenskan. Ändå är han ödmjuk och artig när vi träffar honom på Torslandavallen för en intervju och reportage för tidningens webb-tv.
Reportaget på Tobias Carlsson ligger på tidningen.se, där berättar han mer om sin träningsnarkomani och varför han trivs så bra i Falkenberg. Missa inte heller att se honom och hans Falkenbergs FF i Allsvenskan nästa år. Till Tobias vill vi önska all lycka till.

 

Sebastian O Carlsson

Kommentarer

(0)

Skriv kommentar

Ange båda orden med eller utan mellanslag.
Du kan ange både små och stora bokstäver.
Kan du inte läsa denna? Visa ny säkerhetskod

Ange säkerhetskoden här:

Läs våra kommentarsvillkor

Tipsa en vän

Featurekolumn

Extrakolumn

Visit Öckerö 2018

E-tidning web

E-Tidning för Android

E-Tidning för iOS