Huvudkolumn

Publicerad 2018-03-22 15:03 Skriv ut Tipsa en vän
Rock n’ vågmästarroll. Jahja Zeqiraj har aviserat att han tänker sitta kvar som ordförande i SDN Västra Hisingen.

Rock n’ vågmästarroll. Jahja Zeqiraj har aviserat att han tänker sitta kvar som ordförande i SDN Västra Hisingen.


Zeqiraj i vågmästarroll om han sitter kvar

Jahja Zeqiraj har efter avhoppet från Socialdemokraterna aviserat att han fortsätter som ordförande för SDN Västra Hisingen. Något som tas emot på olika sätt av ledamöterna i nämnden.
– Västra Hisingen har nu en borglig nämndordförande. Göteborgarna har inte röstat för detta, säger Patrik Helgeson (V).

När Jahja Zeqiraj hoppade av Socialdemokraterna i tisdags för att gå över till det relativt nystartade partiet Demokraterna aviserade han att han ämnade sitta kvar som ordförande för SDN Västra Hisingen, samt Fastighetsnämnden. Något som sedermera kritiserades av den socialdemokratiska ledningen i Göteborg, med Ann-Sofie Hermansson och Anna Johansson i spetsen, som båda förutsatte att han nu tänkte lämna sina politiska uppdrag.

– Jag är känd för att ta ansvar och kommer att fortsätta att ta ansvar. Jag känner att jag har ett förtroende och den dagen jag känner att jag inte har det, i stadsdelen eller hos personal, då återkommer jag, sa Jahja Zeqiraj till Göteborgs-Posten.

Ann-Sofie Hermansson och Anna Johansson menade också att Zeqirajs besked att lämna Socialdemokraterna var väntat då har inte var nominerad på några av partiets listor inför valet, och därmed skulle förlora sina politiska uppdrag efter en rödgrön valseger. Något som Hermansson och Johansson sa till GP att Zeqiraj visste om.

Förvåning i Torslanda S-förening

I SDN Västra Hisingen råder det delade meningar om Jahja Zeqiraj bör avgå eller kan sitta kvar som ordförande i nämnden.

Den forna partikollegan Anders Moberg (S), ledamot i SDN Västra Hisingen blev förvånad av beskedet att Jahja Zeqiraj lämnar partiet:

– Jag blev själv mycket förvånad, eftersom vi i SDN har gjort mycket bra under året och har stora visioner för Västra Hisingen. Torslanda kommer att komma på kartan med nya vägar, utbyggt Amhult, nytt centrum i Skra Bro och en ny friidrottsarena i Björlanda. Vi i Socialdemokraterna Torslanda kommer att gå in i valrörelsen med hög fana.

– Vi beklagar givetvis att Jahja valt att sluta som gruppledare i SDN Västra Hisingen och gått ur Socialdemokraterna.  Det finns inget ideologiskt med det. Jag har inte känt något om att personkemin inte stämmer. Hur klimatet varit i kommunfullmäktige och fastighetsnämnden har jag ingen synpunkt på. Jag önskar honom all lycka till.

Har du fortsatt förtroende för Jahja Zeqiraj som ordförande för Västra Hisingen?

– Vi får se nästa vecka på nämndmötet [27/3, reds. amn.] om han är kvar eller har avgått. Förhoppningsvis röstar han med oss i den rödgröna gruppen, säger Anders Moberg.

Helgeson (V) ny gruppledare

Ny gruppledare för de rödgröna i SDN Västra Hisingen blir förste vice ordförande Patrik Helgeson (V), det bekräftar han för Torslanda-Tidningen. Han har inget fortsatt förtroende för Zeqiraj som ordförande efter partibytet:

– Jahja Zeqirajs partibyte till Demokraterna innebär att stadsdelsnämnden Västra Hisingen nu har en borglig nämndordförande. Göteborgarna har inte röstat för detta. Vänsterpartiet ingår i ett rödgrönt samarbete och vi vill därför ha en rödgrön politiker som nämndordförande.

– Som socialister och feminister är vi beredda att fortsätta att förhandla med alla politiska partier som sitter i nämnden om det bidrar till ökad jämlikhet, en välfärd som fungerar för alla och bra arbetsvillkor för stadsdelens anställda, säger Patrik Helgeson.

”Märklig situation”

Jahja Zeqiraj kommer nu om han sitter kvar på posten som ordförande i nämnden kunna inta en vågmästarroll. Det är alltså inte längre självklart att Västra Hisingen har en rödgrön majoritet vid beslutsfattande.

– Det kan bli en intressant situation på SDN-mötet på tisdag. Det är överhuvudtaget en märklig situation. Det är klart att det här kan öppna upp för en möjlighet för oss att få igenom borgliga förslag. Det hoppas vi på, säger Rickard Eriksson (M), andre vice ordförande i SDN Västra Hisingen och gruppledare för allianspartierna.

– Jag tycker Jahja har gjort ett bra jobb hittills som ordförande i nämnden. Jag har också förståelse för hans byte av parti, säger Rickard Eriksson.

Henrik Edberg

Kommentarer

(0)

Skriv kommentar

Ange båda orden med eller utan mellanslag.
Du kan ange både små och stora bokstäver.
Kan du inte läsa denna? Visa ny säkerhetskod

Ange säkerhetskoden här:

Läs våra kommentarsvillkor

Tipsa en vän

Featurekolumn

E-Tidning för Android

E-Tidning för iOS

Extrakolumn

Visit Öckerö 2019

Öckerö-Tidningen

E-tidning | Arkiv