Huvudkolumn

Publicerad 2017-10-03 15:51 Skriv ut Tipsa en vän
Sista flyttarna från mellanboendet i Lilleby
Sista flyttarna från mellanboendet i Lilleby

I måndags flyttade de sista personerna ut från mellanboendet på Lilleby camping. En av dem var Bilal som fått en lägenhet i Majorna.

Bilal

Bilal i sin villavagn på Lilleby camping. Han var i måndags en av de sista att flytta från mellanboendet.

Drygt 200 nya göteborgare har bott på Lilleby camping, för att sedan slussas vidare ut till mer permanenta bostäder, sedan mellanboendet öppnade i oktober förra året. I måndags lämnade de sista personerna mellanboendet. En av dem var Bilal vars flytt går till en lägenhet i Majorna. Bilal har bott de senaste fem-sex månaderna på Lilleby camping. Det är med blandade känslor han nu lämnar villavagnen. Det har varit mycket att stå i inför flytten, berättar han. Lite pirrig är han över flytten till egen lägenhet, ”men det kommer nog kännas bra om ett par veckor när jag kommer i ordning.”
– Jag har trivts jättebra i Lilleby. Med villavagnen, men även med närheten till havet och den jättefina naturen runt omkring. Det enda jag inte gillat är vädret. Jag fryser hela tiden, säger han.
Bilal berättar att han har besökt Kompiscafét i Amhults kyrka de flesta onsdagar sedan han flyttade till Lilleby. Han kommer försöka fortsätta besöka de tillställningarna även efter flytten till Majorna.
– Jag hoppas att det kommer gå bra för alla som bott här på campingen som nu har flyttat. Jag vill också passa på att tacka alla som hjälpt till i kyrkan och alla som varit engagerade i olika föreningar som hjälpt oss på alla möjliga sätt, säger Bilal.
För egen del kommer Bilal att fortsätta sina studier i svenska. Han hoppas i framtiden kunna studera och arbeta inom juridikområdet. Han studerade nämligen juridik i sitt hemland, Syrien, innan han kom till Sverige för två år sedan. Innan han kom till Lilleby camping bodde han på landet tre mil utanför Halmstad.

Kompiscafét fortsätter som innan
Föreningen Torslanda Tillsammans, som bland annat driver Kompiscafét i Amhults kyrka och som även fungerar som en paraplyorganisation för de ideella krafter som engagerat sig kring de nyanlända i Torslanda, kommer att fortsätta med sin verksamhet.
På onsdagarna kommer exempelvis Kompiscafét fortsätta att hålla öppet som vanligt.
– Nu på onsdag [4 oktober, reds anm] kör vi Kompiscafét som vanligt. Alla Torslandabor är verkligen välkomna att besöka oss då eller vid ett senare tillfälle för att se vad vi gör. Sedan i augusti 2016 har vi anordnat Kompiscafét varje onsdag. Det är något som jag är superstolt över. Det är så många som engagerat sig i detta, säger Kristina Bergstedt-Josefsson i föreningen Torslanda Tillsammans.
Kompiscafét är välbesökt och något som uppskattas både av de nyanlända och de etablerade Torslandaborna som sökt sig dit, enligt Kristina Bergstedt-Josefsson:
– Nästan vid varje tillfälle får vi frågan om vi inte kan utöka verksamheten till ytterligare en dag i veckan, men det mäktar vi tyvärr inte med. Allt är ju helt ideellt. Vi visste inte heller hur det skulle bli när de boende som bodde på campingen lämnade densamma, men det har visat sig vara så viktigt att väldigt många återkommer med jämna mellanrum.

Hjälpt till vid över 100 flyttar
Initiativet #jagvilldelamedmig som hjälpt till med att administrera flyttkompisar och samla ihop bland annat möbler för de nyanlända kommer enligt en av upphovspersonerna, Karin Löwing, att ta en liten paus. De har hjälpt till vid över 100 flyttar från Lilleby camping.
– Vi har många tankar på vad vi kan göra framöver när flyttarna upphör. När boendet är klart finns mycket att jobba vidare med – praktikplatser, engagemang i idrottsklubbar och aktiviteter för mammalediga med mera. Men först ska vi ta en paus och vila lite för det har varit mycket att stå i. Men på något sätt kommer vi tillbaka framöver, säger Karin Löwing.
– Vi har börjat spåna om framtidsprojekt i hela nätverket kring Torslanda Tillsammans. Vi har exempelvis lyckats hjälpa till med några praktikplatser och några jobbtillfällen. Vi har även fått till konkreta studiebesök som hjälpt personer på rätt väg när det gäller yrkesinriktning. Vi har väglett personer när vi fått frågor om hur de ska tänka och vad de ska välja – bland annat genom att säga att de ska se till sina egna styrkor och inte bara ha utgångspunkten ”Vad behöver samhället”, säger Kristina Bergstedt-Josefsson.

Henrik Edberg

Kommentarer

(1)
  1. Vad händer med villavagnarna nu? Får ungdomarna en chans nu? :-)

    Fråga 2017-10-0400:05:39

Skriv kommentar

Ange båda orden med eller utan mellanslag.
Du kan ange både små och stora bokstäver.
Kan du inte läsa denna? Visa ny säkerhetskod

Ange säkerhetskoden här:

Läs våra kommentarsvillkor

Tipsa en vän

Extrakolumn

Visit Öckerö 2018

Öckerö-Tidningen

E-tidning | Arkiv

E-Tidning för Android

E-Tidning för iOS