Huvudkolumn

Publicerad 2017-03-23 11:02 Skriv ut Tipsa en vän
Olles dator återlämnades vid nytt inbrott
Olles dator återlämnades vid nytt inbrott

Den specialdesignade dator som stals på en förskola i Torslanda i förra veckan har återlämnats.
– Olle fick världens leende från öra till öra när vi fick reda på det, säger Olles mamma Ulrika Stenman.

Natten mellan torsdag och fredag i förra veckan gjorde en eller flera tjuvar ett inbrott på en förskola i Torslanda och stal ett kassaskåp. I det fanns bland annat en specialdesignad dator värd omkring 150 000 kronor. Datorn används av multihandikappade Olle, tre år, och den hjälper honom att kommunicera. Det här skrev närpolis Christer Melvinsson om i förra veckans polisspalt, efter att han kontaktats av Olles morföräldrar som bad honom nämna det inträffade i Torslanda-Tidningen. Efter att flera medier uppmärksammat stölden och Christer Melvinsson uppmanat till datorns återlämnande, gjordes ett nytt inbrott på förskolan natten mellan onsdag och torsdag. Den här gången stals inget, utan istället lämnades datorn tillbaka.
Tidigt på torsdagsmorgonen lämnade Ulrika Stenman Olle och hans äldre syskon på förskolan och fick då reda på att datorn hade återbördats.
– Olle fick världens leende från öra till öra och hans femåriga syskon sa ”Då var inte så dumma tjuvar i alla fall”. Det känns bra att kunna säga till barnen att tjuvarna inte är helt igenom elaka, säger Ulrika Stenman.

Använder datorn dagligen
Datorn saknade laddaren och var urladdad när den anträffades, därför vet inte Ulrika om den fungerar som den ska.
– Olle använder datorn dagligen så han har saknat den. Han hade nog inte förstått vidden av att den kanske var försvunnen för alltid. Men han har förstått att vi har varit ledsna och bekymrade över att den var borta, säger Ulrika Stenman.
– Vi trodde inte chanserna var så stora att vi skulle få tillbaka datorn. Vi trodde kanske att den redan hade lämnat landet. Vi är väldigt glada för alla som har engagerat sig på alla möjliga olika sätt. Det känns nästan lite för bra för att bara sant att den kom tillbaka. Det var bara lite synd att de hade gjort sönder rutan på förskolan.

Nöjd närpolis
Christer Melvinsson är förstås också mycket nöjd med att datorn är återlämnad.
– Jag är så glad. Jag sa på utsättningen idag att det gjort hela min dag. Nu kan jag gå hem, säger Christer Melvinsson.
– Jag tänker inte på värdet på datorn, även om den är jättedyr. Jag tänker på pojken och hans möjligheter att kommunicera.
Kassaskåpet har enligt Christer Melvinsson hittats i Hjällbo och datorn har alltså återlämnats. Hur det ser ut med eventuellt övrigt stöldgods vet han inte i skrivande stund.
– Det är någon eller något som påverkat tjuven att återlämna datorn. Det är bra även om jag förstås hoppats att tjuven hade lämnat in den i en förbutik eller liknande och uppmanat dem att kontakta polisen, istället för att göra ett nytt inbrott och krossa rutor. Ärendet är inte avslutat. Polisen gör sitt ordinarie arbete och spårsäkrar på platsen. Vi hoppas att den som gjort det här grips, säger Christer Melvinsson.

Henrik Edberg

Relaterad information

Kommentarer

(0)

Skriv kommentar

Ange båda orden med eller utan mellanslag.
Du kan ange både små och stora bokstäver.
Kan du inte läsa denna? Visa ny säkerhetskod

Ange säkerhetskoden här:

Läs våra kommentarsvillkor

Tipsa en vän

Featurekolumn

Extrakolumn

Visit Öckerö 2018

Öckerö-Tidningen

E-tidning | Arkiv

E-Tidning för Android

E-Tidning för iOS