Huvudkolumn

Publicerad 2018-01-10 11:06 Skriv ut Tipsa en vän
Livsfarliga ”lekar” även i Torslanda
Livsfarliga ”lekar” även i Torslanda

Svimningslekar, att självmant framkalla svimning, är ingen ny företeelse. Men en farlig sådan. Under hösten har sådana ”lekar” förekommit bland elever på åtminstone en skola i Torslanda, enligt uppgifter till Torslanda-Tidningen.

Genom att hyperventilera och sedan utsätta bröstet (och/eller halsen) för ett hårt tryck kan man framkalla svimning. I perioder har detta förekommit på skolor runt om i Sverige som en slags farlig lek. För fem-sex år sedan lade elever i bland annat Skåne ut filmer på nätet när de ägnade sig åt den livsfarliga aktiviteten, vilket bland annat Helsingborgs dagblad rapporterat om (120911).
Uppgifter till Torslanda-Tidningen gör gällande att svimningslekar under höstterminen figurerat bland elever på åtminstone en skola i Torslanda. Torslanda-Tidningen har varit i kontakt med sjuksystrarna på skolan som hänvisat till den medicinskt ledningsansvariga i Västra Hisingen, som i sin tur inte velat uttala sig och hänvisat till skolans rektor, som inte återkommit till tidningen.
Skolan har dock informerat föräldrar till elever via Hjärntorget. Där skriver man: ”Våra skolsköterskor vill varna för livsfarlig lek som även pågår på vår skola. Det är olika utbrett i klasser/årskurser men vi ber er prata med era barn snarast och påtala hur allvarligt det faktiskt är!”
Att svimningslekar är farliga och något som föräldrar bör förvissa sig om att deras barn inte  sysslar med, är ställt bortom alla tvivel.
I november förra året fick en skolelev på Paradisskolan i Nybro föras till sjukhus efter att svimmat på grund av leken.
– Den här leken är inte unik för Paradisskolan utan är något som sker över hela landet, sa Magnus Holmerin, rektor på Paradisskolan till websidan 24Nybro.se den 24 november i fjol.

Figurerat i Göteborg under hösten
I början av december förra året anmälde en förälder en skola i centrala Göteborg till skolinspektionen för bristande tillsyn, skrev Göteborgs-Posten 171208. På en video som spridits i sociala medier syns hur en flicka på skolan svimmar när hon utsetts för ett hårt grepp runt halsen. Enligt GP har elever på flera skolor i Göteborg berättat att de provat på stryp- eller svimningslekar.
En elev säger till GP att det är en ”kul grej”. ”Man ser att kändisar och kompisar gör det på Snapchat och man vill kolla om det funkar.”
Liknande aktiviteter är direkt livsfarliga och kan leda till andningsstopp och i värsta fall hjärtstopp.
Internationellt finns flera exempel på att ungdomar avlidit när de ägnat sig åt svimnings- eller kvävningslekar. I juni 2017 avled en 16-årig pojke i Nederländerna i en kvävningslek, efter att ha antagit en utmaning på internet. Vilket Expressen skrivit om (170615). Samma tidning anger också att hela 82 människor dog i liknande ”lekar” i USA mellan 1995 och 2007.

Henrik Edberg

Kommentarer

(0)

Skriv kommentar

Ange båda orden med eller utan mellanslag.
Du kan ange både små och stora bokstäver.
Kan du inte läsa denna? Visa ny säkerhetskod

Ange säkerhetskoden här:

Läs våra kommentarsvillkor

Tipsa en vän

Extrakolumn

Visit Öckerö 2018

Öckerö-Tidningen

E-tidning | Arkiv

E-Tidning för Android

E-Tidning för iOS