Huvudkolumn

Publicerad 2017-08-23 15:26 Skriv ut Tipsa en vän
Erika prisades för sin insats mot våld
Erika prisades för sin insats mot våld

Erika Åkesson från Torslanda tilldelades i förra veckan ett pris från John Hrons stiftelse för sin insats mot våld i samhället.
– Jag är jätteglad. Det är en stor ära att få ett pris som instiftats i John Hrons namn, säger hon.

Det var i slutet av januari i år som Erika Åkesson, till vardags fritidspedagog på Österödskolan, ingrep vid ett pågående personrån i Torslanda. Tillsammans med sin mamma var hon på väg till Burger King i bil när hon vid busshållplatsen vid Torslandakrysset såg att två unga män knuffade omkring en man och länsade hans fickor. Erika bad sin mamma att stanna bilen, kastade sig ur den och skrek åt de båda förövarna. Gärningsmännen avbröt rånet och flydde från platsen medan Erika tog hand om den brottsutsatte mannen och ringde polisen. En av gärningsmännen återvände något senare till platsen och frågade då vem Erika pratade med i telefonen. När han fick till svar att det var polisen slängde han sakerna han stulit, bland annat två mobiltelefoner, mot Erika och mannen, innan han försvann igen. Erika inväntade sedan polisen innan hon lämnade platsen.

50 000 kronor i pris
I juni i år kontaktades Erika av Tony Hron, John Hrons pappa, som skrev till henne att hon blivit utvald till att få John Hrons pris.
– Pappan skrev till mig på Facebook. Först trodde jag att det var fejk, men sedan ringde han till mig och berättade att jag skulle få ta emot priset vid en ceremoni på Götaplatsen den 17 augusti. Efter jag hade lagt på luren förstod jag att det var på riktigt och då blev jag både lite chockad och väldigt glad, säger Erika Åkesson.
Priset från John Hrons stiftelse är på 50 000 kronor och delas ut årligen till någon som gjort något för att motverka våld i det svenska samhället. Den 17 augusti är årsdagen för mordet på den 14-årige John Hron som misshandlades svårt av nynazister, och lämnades hjälplös i Ingetorpssjön i Kode, för 22 år sedan.
I motiveringen till att Erika Åkesson tilldelats 2017-års John Hron-pris står det bland annat att ”Erika har visat civilkurage och stort mod, genom att avvärja pågående personrån” och att hon ”har handlat bortom sitt eget personliga intresse.”
Innan prisutdelningen på Götaplatsen åt Erika middag med Johns föräldrar Tony och Marie-Louise.
– Jag var jättenervös innan prisutdelningen. Jag brukar inte prata på scen inför en massa människor. Men det hela gick fort, på ungefär tio minuter.

”Självklarhet att ingripa”
Under prisutdelningen fick Erika frågan om hon var rädd när hon ingrep.
– Jag var aldrig rädd. Det var först efteråt som jag insåg att jag kanske borde varit det, säger hon.
Erika tycker fortfarande inte att det hon gjorde ”var en så stor grej”. Men under det dryga halvår som gått sedan händelsen har hon fått många positiva och beundrande genmälen.
– För mig var det en självklarhet att ingripa. Men ju fler personer jag pratar med om det har jag förstått att det finns många som inte hade vågat ingripa i en liknande situation, säger Erika Åkesson.

Henrik Edberg

Kommentarer

(0)

Skriv kommentar

Ange båda orden med eller utan mellanslag.
Du kan ange både små och stora bokstäver.
Kan du inte läsa denna? Visa ny säkerhetskod

Ange säkerhetskoden här:

Läs våra kommentarsvillkor

Tipsa en vän

Extrakolumn

Visit Öckerö 2018

E-tidning web

E-Tidning för Android

E-Tidning för iOS