Huvudkolumn

Publicerad 2017-10-10 10:25 Skriv ut Tipsa en vän
Assistentfri skola upprör
Assistentfri skola upprör

På Torslandaskolan F-5 har rektorn beslutat att det ska vara en assistentfri skola vilket upprör föräldrar.

Föräldrar undrar om det är av ekonomiska skäl eleverna inte får någon elevassistent.
– Mitt barn som har stort behov av stöd och har haft assistent sedan förskolan får nu ingen hjälp, berättar en förälder.
Eleverna var tidigare uppdelade i tre klasser med 20 elever i varje med en lärare och en extra resurs. Tidvis har det varit flera assistenter i en klass. Nu är det 29 elever med en lärare och en resurs.
– När klassen delas upp i grupper med en lärare och en pedagog i var sin grupp är de som är i behov i princip utan stöd, säger föräldern.
Föräldern berättar också att rektorn sökt särskild skolpeng för max 88 000 kronor som beviljats.
– Ändå får eleverna inget stöd. Mitt barn har blivit slagen på skolgården fastän rektorn säger att lärarna har koll på rasterna.
– Det är fruktansvärt, säger en annan förälder där assistenten tagits bort för barnet. Vi har hållit på sedan nollan och fått stöd till och från, men inte i år. Det är under all kritik, nu får det vara bra. Mitt barn uppnår inte målet.

Ny organisation
Torslanda-Tidningen kontaktade skolans rektor Marie Blomstrand.

Varför har ni dragit in på elevassistenter?
– På Torslandaskolan F-5 har vi en ny organisation där arbetslagen runt klasserna har stärkts upp för att höja kompetensen i klassrummet. Det har vi gjort för att kunna möta alla elevers behov på skolan. Det gör att vi kan dela upp eleverna i fler mindre grupper under skoldagen utifrån de behov som finns på skolan.

Och för de som haft assistenter sedan förskoleåldern?
– Tidigare bestod personalstyrkan av många outbildade elevassistenter men nu strävar vi efter att ha utbildade pedagoger som ansvarar för elevernas hela skoldag.

De pengar du fått till särskilt stöd på dryga 80 000 kronor vad har dom använts till?  
– De har gått till att förstärka organisationen med utbildad personal i klass 4.

Hur klarar sig de barn med särskilda behov i skolan samt alla andra elever som påverkas?
– Vi har anställt en till speciallärare på skolan som kan följa upp elevernas kunskapsinhämtning så att fler ska nå kunskapsmålen.
– Vårt mål på skolan är att alla elever ska känna sig trygga och ha lust för att lära. Vi arbetar utifrån gruppnivå för att alla elever ska mötas av ett gott förhållningssätt.

Anmält till Skolinspektionen
Upprörda föräldrar har  anmält till Skolinspektionen.
– Alla vårdnadshavare har rätt till att anmäla till skolinspektionen när det anser att skolan inte uppfyller sitt uppdrag. Vi kommer svara på skolinspektionens frågor, sedan är det skolinspektion som fattar beslut om skolan har uppfyllt sitt uppdrag eller ej, säger Marie Blomstrand.
– Jag anser att den organisationsförändring som rektorn har beslutat om innebär en kvalitetshöjning eftersom arbetslagen stärkts med utbildade pedagoger istället för outbildade elevassistenter, säger sektorchef Peter Johansson.

Pia Magnusson

Kommentarer

(3)
  1. Hej Engagerad...vad hjälper det! Det vore trevligt att komma i kontakt med dig. Det är nämligen jag som är mamman till de autistiska barnen du nämner och skriver om på ett så korrekt och träffande sätt. Precis allting du skriver stämmer till punkt och pricka. Ändå kan jag inte komma på vem du är. Det skulle vara väldigt intressant att höra vilka övriga synpunkter du har om hur både su-gruppen skötts samt övriga F-5 grupperna. Just det du skriver om att rektorn gärna ville bli av med mig och min barn stämmer så väl. Det är det känslan jag haft hela tiden också;jag har dock aldrig sagt det till någon då jag trodde det var inbillning från min sida. Torslandatidningen kan förmedla min mejladress. Du behöver bara ringa dem så får du den av dem. Så hör jättegärna av dig! Jag tror vi säkert har en hel del att prata om när det gäller den skolan och dess reflektorers skötsel av den. Mvh Mamman och de autistiska barnen.

    Ildiko Falk 2018-01-1116:33:55
  2. Mitt barn går i den totalt värdelösa su-gruppen på skolan och det de har gjort nu har enbart förvärrat situationen. Pedagagerna var otroligt slappa redan från början och nu har det bara blivit ännu värre. Hela tiden svarar personalen att just denne inte har något ansvar och så hänvisas man hit och dit tills man inte orkar längre. Jag tror det är taktikspel bakom. Tänk bara på hur rektorn fick väck mamman med de två autistiska barnen. De var ju ganska resurskrävande så det är klart att rektorn tjänade på att göra sig av med dem.Står ju nämnt i artikeln också vart kostnaderna gick så det är lätt att räkna ut. Jag pratade själv med den mamman en gång och hon var helt desperat efter att få hjälp (hon som hade nåt beroendeproblem) och information. Detta var strax före skolavslutningen och tänk bara på alla anmälningar rektorn gjorde bakom ryggen på lärarna om henne. Visst fanns det säkert fog för att anmäla men hon anmälde ju även mamman när det var helt obefogat. Mamman visade mig en anmälan rektorn gjort och det märktes tydligt att hon saknade fog för att anmälaa iaf i det fallet. Ni har säkert alla hört talas om det. Rektorn anmälde ju henne under sportlovet för att hon skulle ha försökt att integrera sitt barn som också gick i mitt barns su-grupp, med en vanlig skolklass (där min ena son f.ö. går). Under sportlovet, när det inte ens är skola. Jag fick läsa anmälan och den var ju nästan roligt barnslig. Hursomhelst är mitt förtroende för rektorn helt borta. Hon går ju inte att prata med för hon verkar så himla orolig jämt, som om man skulle få för sig att sticka kniven i henne under samtalet. Fattar inte varför hon är sån men det smittar av sig och det går bara inte att föra ett vettigt samtal med henne. Och den förra rektorn var ju inte mycket bättre ... Missnöjd morsa. ps: Jag har tillstånd från mamman ifråga att lämna ut även namnen på henne och sönerna, men jag nöjer mig så här ändå.

    Engagerard...vad hjälper det 2018-01-0918:10:30
  3. Det känns som att det är mycket som artikeln tar upp som bubblar under ytan. Utifrån egna erfarenheter så är det flera av mitt barns kamrater som blivit slagna på skolan och vi föräldrar har även varit i kontakt med varandra. Barnen lämnas också ensamma på skolgårdern utan uppsikt vilket är ytterst anmärkningsvärt. Det var inte mer än ca 10 år sedan en 7 årig flicka blev utsatt för våldtäktsförsök på väg hem från lillebyskolan vilket i sig är väldigt skrämmande. Då mitt barn blev slagen i skolan så kontaktade vi skolinspektionen men har valt att inte anmäla skolan. Vi har sett andra barn bli slagna i skolan utan att personalen har ingripit, dvs inte varit närvarande.

    Förälder till elev 2017-10-1118:37:47

Skriv kommentar

Ange båda orden med eller utan mellanslag.
Du kan ange både små och stora bokstäver.
Kan du inte läsa denna? Visa ny säkerhetskod

Ange säkerhetskoden här:

Läs våra kommentarsvillkor

Tipsa en vän

Extrakolumn

Visit Öckerö 2018

Öckerö-Tidningen

E-tidning | Arkiv

E-Tidning för Android

E-Tidning för iOS