Huvudkolumn

Publicerad 2012-02-03 12:26 Skriv ut Tipsa en vän
Ödmjuka framgångar på och utanför isen
Ödmjuka framgångar på och utanför isen

Skärgården Hockey bygger broar. Broar mellan olika människor. Mellan barndomen och vuxenvärlden. Mellan individen och kollektivet. Och även om de metaforiska broarna inte underlättar kommunikationen mellan fastlandet och övärlden spelar de en viktig roll i många Torslandabors vardagliga liv, inte minst för Skärgården Hockeys Team 00.

Skärgården Hockey Team 00 är inte bara ett framgångsrikt lagbygge för killar födda -00. Gemenskapen och lagandan sträcker sig så långt utanför omklädningsrummets väggar, en otroligt engagerad föräldraskara och motiverande tränarna gör att vistelsen i Öckerös ishall känns som hemma. De, i år, tolvåriga grabbarna är 19 stycken utespelare samt två målvakter, elva stycken av dessa tjugoen bor i Torslanda. Det vill säga att hälften av laget är tvungna att färdas med färja för att ta sig till träningarna.
– Det är bara ett kvitto på att killarna tycker det är värt det, konstaterar Ola Aldebrink, assisterande tränare.
Träningsnärvaron är väldigt hög. Sedan starten, hockeyskolan 2006, har bara ett fåtal spelare lämnat laget. Ser man till andra årskullar är ”bortfallet” betydligt större. Nog trivs killarna allt men även föräldrarna, de till agerandet stämplade chaufförerna, visar inga tecken på vantrivsel.
– Man åker hellre ut till ishallen och tar en kaffe och tjötar än att sitta hemma och se på tv, förklarar en pappa.

Bästa klack
Den starka gemenskapen på läktaren är tydlig när det kommer till skjutsningen till och från träningar och matcher. Torslandafamiljerna har ett rullande system där de turas om att köra killarna och de föräldrar som följde med till Värmland och stöttade laget i en av Sveriges största turnering, Resport, belönades med turneringens pris ”Bästa klack”. De sportsliga resultaten i turneringen var tillsynes lika beundransvärda, ”lilla skärgården” placerade sig på en fantastisk 4:e plats. De föll i semifinalen mot vinnarna av turneringen Sollentuna HC. Linus Nässén gjorde en så pass bra turnering att han valdes in i cupens All- starlag och belönades dessutom med MVP- utmärkelsen, turneringens ”Mest värdefulla spelare”. Linus har tillsammans med sin namne Linus Rosenberg under vintern också blivit uttagna till Sveriges Selectlag, vilket kan jämföras med ungdomslandslag. Selectlaget spelar World Selects Invitation i Stockholm i maj. Där kommer de svenska representanterna spela mot lag från hela världen.
– Det skall bli jätteroligt förklarar Nässén.
– Spännande, fyller Rosenberg i.
Vad har ni för mål med
turneringen?
– Vinna först och främst, men sen spela bra individuellt också, berättar Nässén.
– Och ha roligt, lägger Rosenberg till.

Nivåanpassad träning
Trots de fantastiska individuella framgångarna är det kollektivet och laget som går i första hand, och så har det alltid varit. Tränare Henrik Johansson har lagt mycket fokus på skridskoåkning på träningarna. Dessutom har team -00 anpassat träningarna redan från första början. Lagledare Håkan Nässén förklarar:
- Barn i dessa åldrar är väldigt olika, är i behov av olika saker och befinner sig på olika nivåer av sin utveckling. Därför behövs det nivåanpassad träning. Eftersom vi gjort på detta sätt från början så är det inga konstigheter för killarna. Nivåanpassning är alltså inte detsamma som ”toppning” utan ett sätt att låta spelare spela med och mot killar på samma nivå, ”lika barn leka bäst” så att säga. Detta är en strategi för att samtliga spelare skall nå maximal utveckling och i sin egen takt. Utöver den ordinära träningen erbjuder Jonas Backman skridskoteknikträning på lördagsmornar för -01:or till -99:or. Både Håkan och Ola är överens om att det är mix av att så många spelar kvar samtidigt som laget spelat bra som lagt grunden för framgången. Laget vann i höstas Jonstorpscupen. Av deras två lag i seriespel toppar det ena (u12 division 1) tabellen, och det andra (u12 division 2) är med i toppen. Gp Puckens upplaga 2012 spelades i helgen och Skärgården Team OO hade ett lag med, Skärgården Lobsters. Laget vann gruppen med ett imponerande målfacit, 21 plusmål på fem matcher, se resultat nedan. Nu väntar kvartsfinal den 4 februari. Team 00 har varit i final de två senaste åren men fått ge vika mot Lidköping båda gångerna. Om det blir en finalplats och eventuell revansch mot Lidköping återstår att se men ledarna och spelarna var innan turneringen blygsamma.
– Vår målsättning är att gå vidare ur gruppen, sen får vi se hur långt det bär. Ju äldre spelarna blir desto tuffare blir motståndet, spelare och lag utvecklas och blir bättre, föreningar slås samman. Vi kan inte förvänta oss att promenera till final i år igen förklarar Ola Aldebrink.
Under pratstunden med ledarna påminns man ständigt om att laget är klädsamt ödmjuka men siffrorna och framgångarna talar sitt tydliga språk. Avslutningsvis ber Torslanda-Tidningen att få önska laget fortsatt lycka till i serierna och det stundande slutspelet i GP Pucken som spelas i början på februari.

Sebastian O Carlsson

Relaterad information

Resultat GP Pucken

Skärgården Lobsters- Rönnängs IK 5-1
Järnbrott HK- Skärgården Lobsters 0-2
Skärgården Lobsters-Skövde IK Vit 6-0
Kungälv Svart-Skärgården Lobsters 1-6
Frölunda Indians Röd-Skärgårdens Lobsters 0-4

Kommentarer

(1)
  1. http://flagyl-online-buy.net/ - Flagyl Online <a href="http://priligy-cheapest-price-buy.org/">Priligy Online</a> http://lasix-buy-online.net/

    onukujasag 2015-07-2407:19:29

Skriv kommentar

Ange båda orden med eller utan mellanslag.
Du kan ange både små och stora bokstäver.
Kan du inte läsa denna? Visa ny säkerhetskod

Ange säkerhetskoden här:

Läs våra kommentarsvillkor

Tipsa en vän

Extrakolumn

Visit Öckerö 2018

Öckerö-Tidningen

E-tidning | Arkiv

E-Tidning för Android

E-Tidning för iOS