Huvudkolumn

Publicerad 2017-10-31 14:11 Skriv ut Tipsa en vän
Vikten av att kunna hjärt-lungräddning
Vikten av att kunna hjärt-lungräddning

Hej alla läsare
När våra polisbilar rullar ut från garaget är det en bil som har med en hjärtstartare. Näst intill varje pass vi arbetar kommer larm om hjärtstopp som vi åker på. Även de bilar som inte har hjärtstartare. Så skedde för några veckor sedan. Sent på kvällen kom larm om hjärtstopp i Torslandaområdet. En kvinna upptäckte sin sambo livlös i soffan. Hon drog ner honom på golvet och påbörjade HLR, hjärt- och lungräddning, samtidigt som hon larmade. En polispatrull från Hisingen låg bra till och var framme innan ambulans. Jag har pratat med mina kollegor och de har berättat hur de fick använda sina fingrar för att få fria luftvägar. De fortsatte med  blås och hjärtmassage tills ambulans kom. När mannen avfördes till sjukhus hade han egen andning. På Sahlgrenska sövdes han ner samtidigt som hjärnan kyldes ner. Två dygn efter väcktes han upp och samma kväll satt han upp i sängen och kunde prata med sina anhöriga. Han kom inte ihåg något från händelsen men känner sig i skapligt skick i dag. Man blir djupt berörd av händelsen, särskilt som det finns två små barn i familjen.

Vad gjorde skillnad? Att hans sambo vågade och gjorde något. Alltför många gånger kommer vi fram där människor säger att de inte vågade göra något och då har personen avlidit. Gå in på nätet och se efter hur du ska göra om du skulle träffa på någon med misstänkt hjärtstopp. I många affärscentra finns hjärtstartare. Jag påstår att det inte gör något om du spräcker några revben, bara hjärtat slår. Tänker på familjen som åter är samlad och kvinnan som räddat sina barns far och sin sambos liv. Ditt liv måste fått en ny dimension. Var stolt över dej själv och din insats.
Förra veckan blev jag inbjuden till Torslandaskolan. Särskolan hade byggt sin egen trafikmiljö på skolgården. Tillverkat egna trafikskyltar. Hade egna poliser samt trafikledare. Alla fick sedan köra sina trampbilar och ta körkort. Tack för inbjudan och en härlig upplevelse.
I sociala medier hade någon lagt ut bild på barn och fordon som visade registreringsnummer. Personen som lagt ut detta påstod att barnen hoppade på bilars stötfångare och att föräldrar skulle hålla reda på sina barn. Inlägget saknade grund och togs bort ganska snart. Skada var dock redan skedd och förälder och bilägare har tagit illa vid sig. Det finns grund för polisanmälan. Jag säger som jag brukar säga till barn: ”Tänk efter före”.
Allt för denna gång!

Christer Melvinsson

Kommentarer

(0)

Skriv kommentar

Ange båda orden med eller utan mellanslag.
Du kan ange både små och stora bokstäver.
Kan du inte läsa denna? Visa ny säkerhetskod

Ange säkerhetskoden här:

Läs våra kommentarsvillkor

Tipsa en vän

Extrakolumn

Visit Öckerö 2018

Öckerö-Tidningen

E-tidning | Arkiv

E-Tidning för Android

E-Tidning för iOS