Huvudkolumn

Publicerad 2018-01-09 14:38 Skriv ut Tipsa en vän
Vi har upptäckt att ungdomar tar till ett nytt berusningsmedel som inte är straffbart
Vi har upptäckt att ungdomar tar till ett nytt berusningsmedel som inte är straffbart

Hej alla läsare!
Önskar alla god fortsättning på nya året. Slutet på förra året slutade i moll. En ung man hotade först en yngre person med hot om våld om han inte tog ut pengar åt honom. Målsägaren tvingades ta ut tiotusen kronor. När den bestulne sätter sig på bussen sätter sig misstänkt på samma buss och går sedan av vid Torslanda torg. På torget träffar misstänkt på ytterligare en person som han vill råna. Denne säger att han inga pengar har på kontot. Han tvingas då sätta kortet i bankomaten och ta ut de sjuhundra han har kvar. Sedan händer det bästa. Han som blivit rånad berättar detta för sin flickvän. Flickvännen ringer sin farbror som bor invid torget. Han kommer ut och går in i butiken där misstänkt gått in. Han konfronterar misstänkt och håller kvar honom på plats tills polis anländer.

Det som sker är vad vi kallar envarsgripande. Vad ska man tänka på då? Kan jag hantera situationen? Är misstänkt påverkad? Beväpnad? Nu gick allt bra och vi är oerhört tacksamma att gärningsmannen är gripen. I förhör erkände mannen brotten omedelbart och undrade om inte polisen kunde köra hem honom när allt var klart. Självklart ställde vi upp med transport. Dock till våning sju på polishuset då åklagare anhöll honom. Det gick senare till häktning som domstol beslutade om. Rättegång i mitten av januari och jag förväntar mej minst ett års fängelse. Grund till ovanstående brott är droger.
På tal om droger har vi upptäckt att ungdomar tar till ett nytt berusningsmedel som inte är straffbart. Lustgas. Håll koll på era ungdomar.
Ett annat bekymmer är så kallade ”bangers”. Det är mycket kraftiga smällare som figurerat i Torslanda vid flera tillfällen. Fick mail där en förälder berättade att någon kastat in en smällare i deras trädgård. Smällen blev fruktansvärd. Att ångerfulla ungdomar senare bad om ursäkt var väl bra. Men då hade det ju redan hänt.
På nyårsafton kom fyra ungdomar på att de skulle ut och åka bil. Tre fjortonåringar och en sjuttonåring. En flicka tog mammas bilnycklar och lät sin kompis köra. Han är fjorton år. När jag hälsade på och vi satt vid köksbordet så dröjde det inte länge förrän han erkände. De hade ju dessutom lagt ut bilder på ”snapchat”. Tror inte ni att jag då ganska snabbt får veta vad som hänt?
Sociala medier kan vara bra. En ärlig person hittade en portmonä med kontanter och ett pizzakvitto. Kontant betalat. Jag bad då en person skriva att jag hade portmonän i mitt förvar och att ägaren skulle få tillbaka sina saker om han/hon kunde beskriva kvittot. I helgen blev det napp och ägaren får tillbaka sina saker i dag.
I nästa nummer kommer jag ta upp lite statistik från året som gått. Inbrotten ökade tyvärr under december månad.
Allt för denna gång!

Christer Melvinsson

Kommentarer

(1)
  1. Dessa "bangers" som nämns, beställs i huvudsak från Polen och tjekien via nätet. Från och med december förra året har nu tullen börjat öppna paket beställda från dessa länder. Vilket förhoppningsvis minskar användandet av dessa alderleds för kraftiga, och många gånger farliga pjäser. Mvh

    David 2018-01-0919:27:27

Skriv kommentar

Ange båda orden med eller utan mellanslag.
Du kan ange både små och stora bokstäver.
Kan du inte läsa denna? Visa ny säkerhetskod

Ange säkerhetskoden här:

Läs våra kommentarsvillkor

Tipsa en vän

Extrakolumn

Visit Öckerö 2019

Öckerö-Tidningen

E-tidning | Arkiv

E-Tidning för Android

E-Tidning för iOS