Huvudkolumn

Publicerad 2015-11-25 09:15 Skriv ut Tipsa en vän
Impopulärt beslut. Många Öckerökommunbor är upprörda över att Sahlgrenska Universitetssjukhuset valt att dra in ambulansverksamheten i kommunen. FOTO: Pia Magnusson

Impopulärt beslut. Många Öckerökommunbor är upprörda över att Sahlgrenska Universitetssjukhuset valt att dra in ambulansverksamheten i kommunen.


Öckerö kommun blir utan ambulans

Nyheten om att Öckerö kommun inte kommer att ha någon ambulans i framtiden har upprört många öbor. När beslutet kommer att verkställas är oklart.

Föreningen HjärtLung Öckerö tillhör dem som protesterar och skriver i ett meddelande:
”Kommunen består av tio öar, ett förhållande som bara det ställer stora krav för att få till stånd ett välfungerande och likvärdigt samhälle på samtliga öar. Inte minst gäller detta sjukvården. Här krävs många gånger extraordinära och snabba insatser för att rädda liv, som till exempel vid hjärtinfarkt eller olyckshändelser, och att vi inte skulle ha tillgång till ambulans vid dessa tillfällen verkar absurt.”
Och vidare: ”Det rimmar illa med visionen ”Lika vård för alla”… vi är medvetna om hur livsviktigt det är för vår befolkning att komma under snabb vård när det gäller. Vägen till vården går här över både land och vatten och att då dra undan en så viktig kugge i vårdkedjan som ambulansen kan vara förödande.”

Även SPF protesterar
Även pensionärsorganisationen SPF engagerar sig i frågan och skriver: ”Öckerö kommuns befolkningsutveckling pekar på att åldersgruppen 65+ kommer snart att öka från cirka 20% av befolkningen till cirka 25% inom en snar framtid. I stort sett i alla sammanhang betraktas gruppen 65+ som en riskgrupp. SPF Seniorerna Tio Öar i Öckerö Kommun anser att i ett läge då riskgruppen ökar minska tillgängligheten för att klara prio ett-larm och eventuellt öka tiden till att komma till sjukhus är fel väg att gå. I vår åldersgrupp 65+ är risken för olika hjärtproblem med mer väldigt stor. Om då något händer så är varje minut viktig.”

Kalldusch för kommunalrådet
För kommunalrådet Arne Lernhag kom beskedet som en kalldusch för ett par veckor sedan.
– Beslutet är taget men när det genomförs har jag inte någon information om. Viktigt är, som jag ser det, att det som de kallar first responder inte är en ambulans enligt Socialstyrelsen. Det är istället en personbil med en sköterska och utan möjlighet att transportera någon.
– Beslutet baseras på nedskärningar, något annat skäl finns inte, påpekar han.
På Öckerö kommuns hemsida gör Arne Lernhag även ett inlägg rörande kommunens hållning om ambulansen på Öckerö:
”Det är Sahlgrenska Universitetssjukhuset som bestämmer över ambulansverksamheten i sitt område, där Öckerö kommun är en del. Övergripande över detta är Västra Götalandsregionen. Vi jobbar nu på alla fronter. Skrivelser och samtal med SU och Regionstyrelsen. Framförallt är det vi politiker som bearbetar våra politikerkontakter på SU och i Regionen. Vi kommer också tillsammans med vår Hälsosjukvårdsnämnd i regionen att ta fram hur vi kan agera. Som du också märkt agerar vi också via media. Detta är en del av det som vi gör. Mycket av arbetet är informellt, på sammankomster där regionens och SU:s företrädare finns.”

Conny Åquist

Kommentarer

(1)
  1. Det bästa sättet att öka tillgängligheten, för att öka säkerheten för framför allt riskgrupper, är att bygga en bro.

    Thomas 2015-12-0122:12:50

Skriv kommentar

Ange båda orden med eller utan mellanslag.
Du kan ange både små och stora bokstäver.
Kan du inte läsa denna? Visa ny säkerhetskod

Ange säkerhetskoden här:

Läs våra kommentarsvillkor

Tipsa en vän

Featurekolumn

E-Tidning för Android

E-Tidning för iOS

Extrakolumn

Visit Öckerö 2019

Öckerö-Tidningen

E-tidning | Arkiv