Huvudkolumn

Publicerad 2018-02-06 14:41 Skriv ut Tipsa en vän
Finansministern på öbesök
Finansministern på öbesök

Finansminister Magdalena Andersson (S) besökte Öckerö kommun i måndags. På agendan stod bland annat en rundtur i norra skärgården på Sjöräddningssällskapets fartyg, samt att träffa fackliga representanter och företrädare för Öckerö arbetarekommun.

Magda

Magdalena Andersson och oppositionsrådet i Öckerö kommun – Maria Brauer (S) på kajen på Björkö.

I gnistrande solsken och isande kyla klev Magdalena Andersson ombord på Sjöräddningens fartyg Märta Collin, efter att ha välkomnats av bland andra oppositionsrådet Maria Brauer (S), vid Hjuviks brygga under måndagsförmiddagen. Väl ombord fick finansministern en genomgång av Sjöräddningens arbete och historik av besättningen, medan fartyget styrde mot Hönö Klåva.
I Klåva träffade Magdalena Andersson fackliga representanter i Kommunals lokaler. Under mötet diskuterades bland annat kommunens problematik kring att rekrytera personal inom vård, äldreomsorg och förskola, och de stora utmaningar som kommunen står inför med en stor åldrande befolkning.

”Fler välfärdsmiljarder vid omval”
Torslanda-Tidningen fick lov att ställa ett par frågor till finansministern under den påföljande rundvandringen i Hönö Klåva:
Vad ger ett besök i Öckerö kommun dig i din ministerroll?
– Det ger mig mycket. Det är jätteviktigt att komma ut och få en inblick i hur det är att driva olika former av verksamheter i en liten kommun som Öckerö, som exempelvis brottas med rekryteringsproblem, men samtidigt har bland de lägsta arbetslöshetssiffrorna i landet.
– Stefan Löfven har varit tydlig med att alla kommuner ska få ett ministerbesök innan valet och det är viktigt om vi ska leva upp till våra ord om att vara hela Sveriges regering.
Vad kan regeringen göra när det gäller riktade och generella bidrag för en kommun som Öckerö?
– Regeringen investerade för ett par år sedan tio miljarder för att anställa mer personal inom välfärden, de så kallade välfärdsmiljarderna. Får vi förnyat förtroende vill vi göra dubbelt så stora investeringar. Med möjlighet till riktade statsbidrag för förstärkningar vad gäller till exempel personal i äldrevården.

Omfördelning av skattemedel
Under lunchen på Björkö träffade Magdalena Andersson personer från bland annat föreningslivet under en frågestund.
Finansministern talade bland annat om att klyftorna i samhället ökar, och inte bara i Sverige utan i hela västvärlden, där de rika blir rikare när kapitalintäkterna ökar och de fattiga blir fattigare.
Hon menade dock att Sverige klarat sig förhållandevis bra vad gäller löneökning i de bredare lagren av befolkningen, jämfört med många andra västländer, delvis på grund av fackföreningarna och den svenska modellen. Men tillade också att de som har det allra sämst i samhället har halkat efter när exempelvis inte sjukförsäkringen har hängt med. Här handlar det, enligt finansministern, om att få till stånd en progressiv omfördelning där exempelvis äldreomsorg och skola ska få ta del av ökade resurser till kommuner och landsting.

Asylrätt och asylskäl
Finansministern fick också höra exempel på positiva lokala utsagor om hur ensamkommande ungdomar integrerats på Björkö och delar av besökarna ville understryka att de tyckte att unga personer från Afghanistan skulle få stanna i Sverige, istället för att utvisas, ”för att jobba och vara med och bygga Sverige.”
Magdalena Andersson uttryckte sig uppskattande om det engagemang som hon ofta möter i landet där civilsamhället gjort stora insatser i och med den stora flyktingvågen 2015. Hon menade att samhället inte hade klarat av det utan de insatser som civilsamhället, föreningslivet och i många fall kyrkliga samfund gjorde under perioden. Men hon poängterade vad gäller asyl, att asylskälen är viktiga för att långsiktigt kunna vårda asylrätten och att rätten till asyl inte kan utgå från om man är lönsam, utan att man har skyddsskäl.

Första besöket sedan Palme
Socialdemokraternas ordförande i Öckerö, oppositionsrådet Maria Brauer var mycket nöjd och glad över statsrådsbesöket.
– Det är vårt första ministerbesök sedan Palme var här i mitten av 1980-talet. Det är oerhört värdefullt för oss i den lilla kommunen att få besök av ett statsråd.
– En av de sakerna som bekymrar mig mest är hur vi ska få fler människor att engagera sig politiskt. Klimatet blir hårdare och hårdare på sociala medier och folk har ont om tid. Socialdemokraterna är ett folkrörelseparti och där är den här typen av besök till stor hjälp; Magdalena Anderssons besök signalerar att Socialdemokraternas värderingar, vad gäller till exempel solidaritet och jämlikhet, gäller även i de små kommunerna och inte bara i de stora städerna, sa Maria Brauer.

Henrik Edberg

Kommentarer

(0)

Skriv kommentar

Ange båda orden med eller utan mellanslag.
Du kan ange både små och stora bokstäver.
Kan du inte läsa denna? Visa ny säkerhetskod

Ange säkerhetskoden här:

Läs våra kommentarsvillkor

Tipsa en vän

Featurekolumn

E-Tidning för Android

E-Tidning för iOS

Extrakolumn

Visit Öckerö 2019

Öckerö-Tidningen

E-tidning | Arkiv