Huvudkolumn

Publicerad 2013-02-06 12:23 Skriv ut Tipsa en vän
Ida Kallanvaara i finalen i Prix de Lausanne.

Ida Kallanvaara i finalen i Prix de Lausanne.


Ida Kallanvaara i final i prestigefylld tävling för unga dansare

Ida Kallanvaara, 18 år från Torslanda, har studerat och dansat sedan årskurs 4 vid Svenska Balettskolan i Göteborg.

Hösten 2010 antogs Ida via inträdesprov som 16-åring och enda svensk, till en av 7 platser bland 85 sökande till Bachelorutbildningen i klassisk balett vid Konsthögskolan i Oslo. Där ägnar hon över 25 timmar i veckan åt dans men även andra teoretiska kurser ingår. Hon valde studier vid Konsthögskolan i Oslo för att kunna träna på heltid vilket inte var möjligt i Sverige. Det är en förutsättning för att kunna konkurrera om jobb med utländska dansare på lika villkor.
Under hennes år på Konsthögskolan har hon nått stora framgångar och i november 2012 blev hon utvald av norska balettoperachefen att få dansa en roll med kompaniet i Nationalbaletten på Stora Scenen i Oslo i baletten ”Mesteraften”. Hon fick också hoppa in och dansa i baletten Nötknäpparen strax före jul.
I helgen tog hon sig till final i Prix de Lausanne. Få svenskar har under de 41 år som tävlingen pågått tagit sig så långt som till final. Det är världens mest prestigefyllda tävling för unga dansare 15-19 år och en väg in i branschen eftersom tävlingen följs över hela världen. 250 ungdomar ansökte i år varav 80 fick en plats i semi-finalen. Efter en veckas visningar inför juryn där bland annat Johannes Öhman, chef för Stockholmsoperan satt, lyckades Ida ta en plats i finalen. Dit kom 20 dansare, 12 killar och 6 tjejer varav Ida var en. Hon var Nordens enda kandidat och gjorde två framträdanden, ett i klassiskt balett ur Giselle och ett modernt nummer där hon gjorde stor succé med sin uttrycksfullhet.

Susanne Kallanvaara

Tipsa en vän

Featurekolumn

E-Tidning för Android

E-Tidning för iOS

Extrakolumn

Visit Öckerö 2019

Öckerö-Tidningen

E-tidning | Arkiv