Huvudkolumn

Publicerad 2014-05-28 11:34 Skriv ut Tipsa en vän
”Bestäm dig!” Det är Magnus råd till den som verkligen vill skriva en roman.

”Bestäm dig!” Det är Magnus råd till den som verkligen vill skriva en roman.


Envisheten födde en roman

För ett par år sedan bestämde sig Magnus Hammarstrand. Han skulle skriva en roman. Den här gången skulle den bara färdigställas. Han satte som mål att den åtminstone skulle bli 300 sidor lång. Nu ligger romanen – Norra Kvarken – upptryckt och klar i all sin fysiska prakt, på bordet framför honom i författarstugan i Lilleby – drygt 600 sidor lång.

Alla som när författarambitioner vet hur mycket som krävs för att verkligen lyckas färdigställa en roman. Att låta fantasin flöda fritt och föda fram intrig och karaktärer som för historien framåt över hundratals sidor är en rejäl utmaning i sig. Att sedan hitta en språklig form och röd tråd gör det hela ännu svårare. Men vad gör man om man kommer till slutet av sin egen roman? Är man debutant och inte en redan etablerad författare har man ett jättearbete framför sig för att om möjligt få sin bok publicerad. Att bli refuserad av de stora förlagsdrakarna är ingen ovanlighet. Det har hänt otaliga blivande bästsäljarförfattare i inledningen av deras skrivarkarriärer.

Gräsrotsfinansiering via internet
– Jag bestämde mig för att ge ut min bok själv. Jag fick upp ögonen för ”crowdfunding” via internet och sökte efter ett sådant alternativ som skulle kunna fungera för ett svenskt projekt, för att delfinansiera tryckning av min bok, säger Magnus Hammarstrand.
Crowdfunding, på svenska ibland kallat för gräsrotsfinansiering, innebär att man lanserar ett projekt via en särskild hemsida som är specialiserad på att synliggöra och få in monetära medel för dylika projekt. Magnus hittade efter idogt googlande den svenska crowdfunding-sajten ”Bigchangewill.com” och satte upp som mål att försöka få in 10000 kronor på det sättet. Resultatet blev, precis som när det gällde antalet sidor i boken, att det dubbla – strax över 20000 kronor – tillslut redovisades.

Nervös väntan på första utlåtandet
Vi backar bandet till när Magnus inledde skrivandet av sin roman. Hur gick han egentligen tillväga?
– Först och främst handlar det om att verkligen bestämma sig. Jag bestämde mig en kväll efter ett par flaskor vin med frugan. ”Nu får det hända något!” Jag bestämde att jag skulle skriva vid minst två tillfällen i veckan och minst fem sidor vid varje sådant tillfälle, säger Magnus.
– När jag hade skrivit ungefär 30 sidor gick jag med dem till min fru och bad henne läsa dem. Jag vankade av och an som en yr höna i huset medan hon läste. Jag har aldrig varit så nervös i hela mitt liv!
Som tur var gillade Magnus fru vad han hade skrivit. Det gjorde också ett par andra utvalda personer som fick möjlighet att läsa vad han skrev, bland annat hans föräldrar:
– Det kändes lite konstigt att mina föräldrar, som är över 70 år gamla, skulle läsa vissa av de våldsamma sekvenser som boken trots allt innehåller, men även de gillade vad jag skrev och har varit väldigt uppmuntrande.

En roman – inte en deckare
Trots att romanen har inslag av våld och att en av huvudpersonerna är en privatspanare vid namn Ebba Grön är Magnus tydlig med att poängtera att han inte vill att hans debutverk ska ses som en generisk kriminalroman inom vad som ibland kallas för ”Det svenska deckarundret”.
– Det är en roman, inte en deckare. Den innehåller flera poetiska passager, säger Magnus.
Även om intrigen i boken inte utspelar sig i kronologisk ordning, så skrev Magnus kapitlen i den ordning som de följer i boken. Efter att han skrivit ungefär 450 sidor började ett slut utkristallisera sig. När han inledde skrivandet visste han inte hur intrigen skulle utveckla sig och inte heller hur boken skulle sluta.
– Om jag hade planerat början, mitten och slutet av historien i förhand, så hade det blivit för likt ett vanligt kneg. När man skriver på inspiration och inte vet vart fantasin kommer leda en, är det mer av ett lustfyllt konstnärligt skapande. För att hamna i rätt stämning spelade jag ofta, särskilt i början av skrivandet, Freddie Wadlings version av psalmen ”Blott en dag” på repeat. Det fick mig att förnimma de dimmiga småländska fälten där bokens inledning utspelar sig, säger han.

HenrikEdberg

Henrik Edberg

Relaterad information

Tävla och vinn!

Nu har Du chansen att vinna ett signerat exemplar av av Carl Magnus Hammarstrands debutroman ”Norra Kvarken”.
Skicka in ditt bästa sommarfotografi från
Torslanda-Tidningens utgivningsområde till
redaktion@tidningen.se eller Torslanda Tidningen, Flygmotorvägen 3, 423 37 Torslanda.
Vi vill ha ditt foto senast den 12 juni. Vinnaren presenteras i tidningen som kommer ut den 18 juni.

Kommentarer

(1)
  1. Spännande tillkomsthistoria. Lika spännande med nya författare, som skriver av lust och som vill uttrycka något. Kan bli en ny ögonöppnare eller litterär upplevelse.

    Lars-Olof Andersson 2015-05-2108:43:17

Skriv kommentar

Ange båda orden med eller utan mellanslag.
Du kan ange både små och stora bokstäver.
Kan du inte läsa denna? Visa ny säkerhetskod

Ange säkerhetskoden här:

Läs våra kommentarsvillkor

Tipsa en vän

Featurekolumn

E-Tidning för Android

E-Tidning för iOS

Extrakolumn

Visit Öckerö 2019

Öckerö-Tidningen

E-tidning | Arkiv