Huvudkolumn

Publicerad 2011-09-08 13:12 Skriv ut Tipsa en vän
Egenföretagare Öckerö

Egenföretagare Öckerö


Vad tänker Du på, Preben Pedersen?

KÄRLEK OCH RESPEKT  - skall det vara så jävla svårt!
 Just dessa ord möttes jag av på en affisch för tio år sedan hemma hos min då blivande fru. Affischen hänger fortfarande på vår toalett. Orden i sig kan man relatera till många saker men det kanske är just detta livet handlar om, KÄRLEK och RESPEKT!

Till vardags driver jag och min fru två små företag på öarna, jag är ordförande i innebandyklubben i vår lilla ökommun och inte minst är jag man och pappa till två små killar 4 och 5 år.
Innan vi bestämde oss för barn diskuterade vi flitigt varför vi överhuvudtaget skulle bilda en ny familj. Vi vände och vred på saker och ting ur olika perspektiv men bestämde oss till slut för att skaffa barn. Lika mycket diskuterade vi på vilket sätt vi önskade uppfostra våra barn. När vi skred till verket hade vi en klar men något annorlunda strategi.
Vi fann tre ledord och det var och är kärlek, trygghet och tid. För att uppnå detta var vi överens om att barnen de första tre åren skulle vara hemma. På så sätt har vi haft möjligheten att ge dem kärlek, trygghet och kanske det viktigaste - tid.
Jag är säker på att alla barn mår bra av att vara i hemmamiljö de första åren. Detta bygger jag både på egen känsla, övertygelse och sunt förnuft men också forskningen tyder på det. Barn utvecklar social förmåga först efter treårsåldern. Innan dess behövs i stora drag endast kärlek, trygghet och tid. Vem kan ge det bättre än föräldrarna i ett ”fungerande” hem.
För oss var detta självklart men vi har ofta fått försvara vårt val. Vi blir ifrågasatta och möts av helt oförstående människor i både närhet och omgivning.
Den vanligaste reaktionen är att ekonomin inte tillåter föräldrar att vara hemma med sina barn. Jag är övertygad om att de ”flesta” faktiskt har råd, om man själv vill förstås. En del har t.o.m sagt att det går an för er som är egen företagare, de personerna har ingen aning om hur det är att vara egen, både ekonomiskt och tidsmässigt.
Istället tror jag det mest handlar om prioriteringar, val, karriär och inte minst samhällsstruktur. Att lämna sina barn på dagis vid ett års ålder är ej respekt i mina ögon. Det borde faktiskt vara förbjudet i min värld.  Det är säkert inget fel på dagis men ingenting kan ersätta föräldrarna i de tidiga åldrarna. Detta är kanske bakåtsträveri i mångas ögon men jag är full av övertygelse om att just detta är framtiden för att fler barn skall känna trygghet, uppleva kärlek och inte minst ges tid.
Det är detta kärlek och respekt handlar om. Jag tycker det är hög tid för oss i västvärlden att tänka om och börja se detta problem ur barnens perspektiv. Just du som förälder har chansen att starta, valet är ditt eget.

Kommentarer

(0)

Skriv kommentar

Ange båda orden med eller utan mellanslag.
Du kan ange både små och stora bokstäver.
Kan du inte läsa denna? Visa ny säkerhetskod

Ange säkerhetskoden här:

Läs våra kommentarsvillkor

Tipsa en vän

Featurekolumn

E-Tidning för Android

E-Tidning för iOS

Extrakolumn

Visit Öckerö 2019

Öckerö-Tidningen

E-tidning | Arkiv