Huvudkolumn

Publicerad 2011-08-24 11:19 Skriv ut Tipsa en vän
Ordförande Torslanda Moderaterna

Ordförande Torslanda Moderaterna


Vad tänker Du på, Pontus Båth?

Jag är fiskhandlarsonen Pontus Båth, en 22-årig fiskhandlare hos min far, med säte i Karlstad. Familjen Båth är torslandabor sedan flera generationer.

Jag är också politiskt aktiv i Moderaterna och deltog i riksdagsvalet 2010. Det resulterade i 2449 personkryss. Därmed blev jag Sveriges mest kryssade person under 30 år.
Var stolt över var du kommer ifrån och dina rötter. Oavsett om du kommer från Haparanda eller Torslanda. Fördelen med att vara uppvuxen i Torslanda är att man helt klart också kan kalla sig för göteborgare.                               Jag har alltid haft närhet till havet. Havets frihet trivs jag bäst med. Man kan slå tre flugor i en smäll och säga att mitt efternamn, yrke och intresse hör ihop: Båth, fisk och hav!

Tredje Feskhandlargenerationen
Jag är uppvuxen i ett familjeföretag. Min farfar Algot Andersson startade rörelsen för 40 år sedan. Han är fortfaranden aktiv, och är min största förebild och mentor. Rätt och fel har alltid varit viktigt att skilja på. Samtidigt finns det ingen som inte kan hamna i knepiga situationer. Med över 30 år på vägarna mellan Karlstad och Göteborg hände en del. Ändå klarade han sig bra. Helt klart var det något annat att bjuda poliser på färska räkor då än det är nu.
Min far Mats Båth tog över företaget och har utvecklat rörelsen till ett stabilt företag med ett dussin anställda. Förhoppningsvis blir det så småningom dags för mig att förvalta detta vidare. I så fall skall jag inte hamna där så många andra företag i tredje generationen har hamnat, i trötta händer.                             Där har politiken varit till stor hjälp. Jag har fått engagera mig i en verksamhet där varken pappa eller farfar spelar någon roll.  
Att födas in i ett företag har både för - och nackdelar. Jag har en trygghet i form av jobb-möjlighet som andra inte har. Samtidigt kan man bli nonchalant och ta saker för givet. Kanske därför kände jag för att också göra något eget, såsom att satsa på politiken. Därigenom har jag vuxit enormt som person.
Jag kämpar för att ungas trösklar till arbetslivet skall sänkas. För alla människor är det värdefullt att kunna tillföra något själva. Känslan av att klarar saker av egen kraft är betydelsefull. Att sitta hemma utan jobb eller kontakt med omvärlden är raka motsatsen till självrespekt, utveckling och hälsa.

En dag i hamnen
”Alla goa gubbar kommer ifrån hamnen”. En myt kanske men inte helt fel. Det är alltid lika roligt att möta alla personligheter på Göteborgs Fiskauktion. Jag går runt och pratar med ”gubbarna” samtidigt som jag bedömer färskhet och kvalitet. Hittar jag bra matfisk så är jag aldrig rädd för att betala lite extra. När sedan kunderna kommer till min fiskdisk skall det kännas rätt. Kvalitet håller i längden.
Jag har kort erfarenhet av min bransch. Men som tredje generationen uppvuxen i familjeföretaget har jag ändå lärt mig ett fantastiskt yrke. Kontakten med alla kunder stimulerar. Det är egentligen fantastiskt att kunna gå till sin fiskhandlare och få dagsfärsk fisk. Sådant kan knappast köttindustrin konkurrera med.
Dagens fiske har problem. Det minskade kustfisket medför att det är svårare att få tag i färsk fisk av hög kvalitet. Fiskebestånden är inte är lika starka som för 20 år sedan. Den onödiga dumpningen av fisk är fortfarande ett mycket stort bekymmer. Sådant missgynnar näringen kraftigt och är biologiskt främmande. Avsaknaden av politiska beslut kring detta gör mig både irriterad och ifrågasättande.  
Min bransch framtida överlevnad står på spel och något rejält måste göras. Att kasta redan fångad matfisk av hög kvalitet tillbaka i havet är förödande! Jag vill säkra fisken för framtiden och få möjlighet att njuta av den på tallriken även framöver. Jag delar många människors kritik. En lösning är på väg men tar lång tid. Fisket kan och vill bli en framtidsbransch! Men då måste vi göra skillnad.  
Mina kontakter med både väljare och kunder kommer att fortsätta. Ni hjälper mig i mitt fortsatta arbete. Ha förståelse för att jag som både fiskhandlare och fritidspolitiker inte har svar på allt. Men har du tankar och synpunkter ser jag väldigt gärna fram emot dem.

Kommentarer

(3)
  1. [url=http://20mg-cheapesttadalafil.com/]20mg-cheapesttadalafil.com.ankor[/url] <a href="http://20mg-cheapesttadalafil.com/">20mg-cheapesttadalafil.com.ankor</a> http://20mg-cheapesttadalafil.com/

    usunazyoyieki 2017-07-2920:16:19
  2. [url=http://flagyl-online-buy.net/]Metronidazole 500 Mg Antibiotic[/url] <a href="http://priligy-cheapest-price-buy.org/">Dapoxetine</a> http://lasix-buy-online.net/

    imulaqilhe 2015-07-1413:30:28
  3. Магазин обуви: кожаная зимняя женская обувь Liska (Лиска), купить обувь весна женская Liska (Лиска), женская обувь из америки Liska (Лиска), женская летняя обувь оптом Liska (Лиска), женская обувь весна лето 2011 Liska (Лиска).

    lerafuxsi 2012-01-3104:37:56

Skriv kommentar

Ange båda orden med eller utan mellanslag.
Du kan ange både små och stora bokstäver.
Kan du inte läsa denna? Visa ny säkerhetskod

Ange säkerhetskoden här:

Läs våra kommentarsvillkor

Tipsa en vän

Featurekolumn

E-Tidning för Android

E-Tidning för iOS

Extrakolumn

Visit Öckerö 2019

Öckerö-Tidningen

E-tidning | Arkiv