Huvudkolumn

Publicerad 2011-10-11 09:37 Skriv ut Tipsa en vän
Barnboksförfattare

Barnboksförfattare


Vad tänker Du på, Anita B-Steiner?

En vecka jag aldrig glömmer.
 Efter mammas död åkte jag till Teneriffa för att vila mig. Resan började med att flygplanet cirklade länge i luften innan kaptenen fick landningstillstånd.

Resebolaget bjöd på fest. Hotellet hade dukat långbord. Plötsligt välte min grannes vinglas. Vinet såg ut som blod när det sakta rann mot mig. Jag kom undan genom att hastigt resa mig upp. Kyparen kom med soppan och snubblade. Om jag inte vridit mig åt sidan hade jag fått soppan över mig. Jag fick en ny tallrik. Soppan var god, det var grönsakssoppa med majs och tomater och jag började trivas.
På morgonen strövade jag i hamnen, ett skepp annonserade om en badutflykt. Jag hoppade ombord. Servitören kom och serverade champagne till gästerna. Glaset snurrade runt i luften och hamnade i mitt knä. Jag fick låna en handduk av honom för att torka av kjolen. När han kom med bullar till kaffet snubblade han, minst 40 bullar hamnade i mitt knä. Nästa gång när han kom med ett stort fruktfat i händerna, satte han ner det på däck och bad mig att ta själv. Han stod vid relingen och såg efter mig när jag gick över landgången.
En morgon tog jag färjan till Gomera, ön där Columbus hade haft en älskarinna. Han hade fyllt på vatten i brunnen vid hamnen. När jag beundrat Columbus brunn åkte jag med en turistbuss som skulle köra upp i bergen.
– Dimma. Jag måste stanna, sa föraren.
Ett brak hördes på busstaket sedan kom ett till åtföljt av flera hårda dunsar. Guiden ropade:
– Det är inte farligt, det är bara några stenblock som har rasat ner från berget. Vi kör vidare när dimman har lättat.
Chauffören, som var vit i ansiktet, sa att han aldrig hade varit med om något liknande trots att han hade kört i tjugo år. Busstaket hade fått stora bucklor. Jag började bli orolig.
Eftersom det var grått väder åkte jag med en turistbuss för att se på vulkanen Teide. När jag gick in för att handla stenar vid vulkanens fot hörde jag en smäll bakom mig och ljudet av krossat glas. Dörren hade svängt tillbaka och det tjocka glaset hade spruckit. En man skar sig i armen. Jag sjönk ner vid ett bord bakom en pelare. Skulle det ha varit jag?
Sista kvällen bestämde jag mig för att ströva längs stranden. Kvällen var ljummen, musik hördes från hamnen och stjärnorna började fylla himlen. Några stolar och bord stod bland palmerna. Jag satte mig och lyssnade med slutna ögon till musiken och vågorna som smekte strandkanten.
– Icecreme!
Försäljaren log mot mig när han såg att jag beundrade hans svarta kassaapparat som stod på ett skåp intill.  
– Mycket gammal, två män måste lyfta den, sa han och smekte de guldfärgade tangenterna.
Glassen var dekorerad med gula och röda frukter och en stor klick grädde. Den smakade underbart och jag njöt av friden. Inget vin, bullar, glas eller stenar har ramlade på mig idag.
Jag hade knappt tänkt tanken då jag uppfattade en rörelse följt av ett skramlande som slutade i en explosion av ljud. Kassaapparaten hade landat intill mig. Försäljaren stod och skrek:
– Detta kan inte hända!
Jag tackade Gud att jag inte hade fått den på mina fötter. Glassen smälte i mitt knä och började rinna längs mina ben. Bara jag kommer hem välbehållen, tänkte jag, och gick därifrån på skälvande ben.
Flygplanet lyfte och jag kröp lättad ihop i fåtöljen. Kaffe, flygvärdinnan kom och hennes muggar flög genom luften. Jag begravdes av vita plastmuggar.   
– Det är ovanligt många luftgropar. Vi måste avstå från kaffet, ropade kaptenen.
Flygplanet hoppade och skakade, rullade och skramlade. Jag kramade armstöden så att händerna vitnade. När det var dags för landning höll jag krampaktigt tag i armstöden. Flygplanet landade med hårda dunsar under passagerarnas förskräckta skrik. Jag var tacksam över att jag hade kommit hem.

Kommentarer

(0)

Skriv kommentar

Ange båda orden med eller utan mellanslag.
Du kan ange både små och stora bokstäver.
Kan du inte läsa denna? Visa ny säkerhetskod

Ange säkerhetskoden här:

Läs våra kommentarsvillkor

Tipsa en vän

Featurekolumn

E-Tidning för Android

E-Tidning för iOS

Extrakolumn

Visit Öckerö 2019

Öckerö-Tidningen

E-tidning | Arkiv