Huvudkolumn

Publicerad 2017-08-22

Bli med ny trädgård- del 1

Träd skapar rumskänsla i en trädgård.

Träd skapar rumskänsla i en trädgård.

Du kanske har en helt ny tomt där inte ens huset finns inritat? Eller så flyttar du in till ett hus med en befintlig trädgård som du inte vet någonting om. Hur ska du tänka?

Mitt första råd är att om det finns det växtligt värdera den noga! Om det är en ny tomt med befintliga träd ha inte för bråttom och ta ner alla träd! Se de som en tillgång och fundera på vilka du kan spara. Träd är en stor tillgång, jag skulle säga att de är ett absolut måste om man vill att en tomt ska bli till en trädgård. Dels bidrar de med gröna tak och rumskänsla, men de möter också upp huset i höjd och skapar på så sätt en balans i proportioner. Ett tomt med ett ensamt hus med bara låga planteringar upplevs som naket och oskyddat.

Tänk på att skydda träd ordentligt vid byggnation och anläggning! Jag har sett många exempel där maskiner har gått hårt fram och där träd har tagit skada. Träd som har stått i 30 år har ett stort ekonomiskt värde och är svåra att ersätta.Om det är en gammal, uppvuxen trädgård är det bra att ta sig tid och lära känna den, gärna under flera årstider.

På vintern ser man tydligt en trädgårds stomme då träd och planteringar är nakna. Kanske saknas det formklipp vintergrönt som bidrar till en tydlig stomme året runt och trädstammar med åretruntvärde?

Kopparlönnens stam är vacker året runt. - kopia

Stammen på kopparlönnen väcker habegär hos mig.

En bra idé är att göra en platsanalys över tomten. Det innebär att man gör en inventering av platsens förutsättningar och identifiera problem och tillgångar. Det kan vara av värde även om man har levt länge med sin trädgård och vill göra en förändring. Använd en kopia av tomtritningen, om man inte har en kan den beställas via stadsbyggnadskontoret eller gå in på t.ex. Eniro och ta fram en satellitbild, mäta in ytor och skriva ut.

Gå igenom hela trädgården metodiskt, gör en analys och notera problem/tillgångar på ritningen. Notera också egna förslag på åtgärd/önskemål. En tomt ligger aldrig helt isolerad, det alltid något som angränsar/omger tomten. Hur ser omgivningarna ut? Finns det en utsikt som man vill ta in? Eller finns det något man vill dölja? Det kanske behövs ett insynsskydd av något slag?

Hur ser jorden ut? Gör ett jordprov och se om det är en sand-, ler- eller bra mullrik jord.  Du kan göra ett enkelt utrullningstest. Ta jord och försök rulla ihop till en smal korv. Kan du få till en smal korv som håller ihop har du en lerjord, går den inte alls att forma så har du en sandblandad jord.

Testa också med ett spett på olika ställen för att få en uppfattning om jorddjupet. Är det tillräckligt eller behövs det upphöjda planteringsytor av något slag? Om vatten blir stående behövs dränering. Det är få växter som trivs i blöt jord.

Hur faller solen och var finns det skugga? Bra att veta både för placering av växtlighet och för sociala ytor. Tänka på att solens strålar faller olika beroende på årstid. Hur är vindförhållandena? Behövs det vindskydd? Ska det vara ett buskage eller en gles spaljé som dämpar vinden?

När du vet förutsättningar är det enklast att plantera växter som trivs i de faktiska förhållandena. Man kan förbättra en plats och dess mikroklimat genom att skapa lä, dränera, odla upphöjt och odla vid sten/mur som håller värme.

På våren är det läge att titta på vårblomningen. Till skillnad från på hösten då allt grönskar ser man lätt var det saknas vårlökar. Gå runt och fotografera platser där du vill ha lökar, så du vet till höstens plantering.

Plantera gärna tidiga perenner som julros, violviva, backsippa, brokladig lungört och prydnadsgräset vårälväxing för att stilla längtan efter grönsk

Plantera gärna den ljuvliga Backsippan där du ser den varje dag.

Backsippan är en vacker vårblomma och finns i flera färger.

När det är vår i en uppvuxen trädgård är dags att rensa bort visset bland perennerna. Klipp gärna ner stjälkar och annat i bitar och låt det ligga kvar i planteringen. Det skapar struktur i jorden, vilket är bra för mikrolivet och växterna. Det är också dags att gödsla jorden med några cm kompost eller stallgödsel och mylla ner ytligt. Gödsla vårlökar med benmjöl vilket också kan verka avskräckande på rådjur. I år har jag fått nyklippt ull från en snäll fårägare som jag har lagt i småbollar av hönsnät. Dessa kan jag både hänga och lägga ut i rabatterna. Det ska hålla rådjuren borta säger dom som har testat.

Så snart jorden reder sig, när tjälen gått ur marken, så kan man plantera träd och buskar. Har man flyttat in till en helt ren tomt så kan häck och större träd vara det man vill prioritera så att de etableras snabbt. Vill man ha ett riktigt snabbt resultat finns det färdig häck att köpa och träd som redan har några år på nacken.

Under vårvintern kan man beskära äppleträd och även forma till vildvuxna buskar och häckar, det viktiga är att man inte beskär när saven har börjat stiga. Är man osäker är det bättre att vänta till JAS-perioden vilket är under juni, augusti och september.

Man vinner mycket på att rensa bort ogräs tidigt på våren, men är man osäker på vad som är vad i rabatterna ska man vänta tills växten har gett sig till känna. Däremot kan man gå på ogräset i fogarna i plattläggningen och i grusade ytor. Bekämpningsmedel som Roundup ska inte användas! Det finns flera vetenskapliga rapporter som visar att det är farligt. När det används går det ner i jorden och kan färdas vidare ner i till exempel vattendrag eller i värsta fall ner i dricks- och dagvattenbrunnar.

Det som gäller är att manuellt dra upp ogräset, hälla på kokande vatten, använda gasolbrännare eller ättika. Stora ytor kan täckas in med tidningspapper under en längre tid. Man kan också välja att se ogräs som en ätbar tillgång. Som t.ex. den vanligt förekommande kirskålen. Det använder jag istället för bladspenat i smoothies, i en omelett eller i en paj med fetaost.Testa, det är både nyttigt och gott!

DSC_3720 - kopia

Äta kirskål?

Kommentarer

(0)

Skriv kommentar

Featurekolumn

E-Tidning för Android

E-Tidning för iOS

Extrakolumn

Trädgård & Design för alla

Maria Manning Hej och välkommen till min blogg!
Jag heter Maria Manning och bor med min familj i Lilleby nära natur och hav.
Att arbeta kreativt och skapa i bild, inredning och trädgård har alltid varit stora intressen.
Jag har en utbildning i reklam och dekoration, en trädgårdsutbildning med inriktning på trädgårdsdesign och är utbildad trädgårdsmästare.
2006 startade jag mitt företag som trädgårdsdesigner och sen dess har jag haft uppdrag i Göteborg med omnejd.
Har du frågor eller funderingar så maila mig marialilleby@yahoo.se

Visit Öckerö 2019

Öckerö-Tidningen

E-tidning | Arkiv