Huvudkolumn

Publicerad 2016-03-10

Balkongodling och smulpaj

Mmm, det doftar gott från smulpajen!

Mmm, det doftar gott från smulpajen!

För ett par veckor sedan fick jag en förfrågan om jag kunde tänka mig hålla en föreläsning/workshop på Aktivitetshus Hisingen. Jag tyckte det lät roligt och meningsfullt, så det tackade jag självklart ja till.

Man har bett mig prata om balkongodling och att jag ska berätta/visa vad det finns för möjligheter när man vill odla på en liten yta. Det kan vara en utmaning, men det finns massor man kan odla på sin lilla balkong! Speciellt om man har mycket sol.

DSC_3025

Då går allt från små äppelträd, vindruvor, vinbär till tomater, chili, sockerärtor, rabarber, sallad och mycket mycket mera. Men även skuggiga lägen, som ändå är ljusa går att odla en del.

 Jag tänkte att det kunde vara kul att få bjuda deltagarna på en smulpaj med egna rabarber och röda vinbär, för att ge en ytterligare dimension på odling, lite utifrån begreppet från jord till bord. Det kan kanske ge ytterligare inspiration och motivation till att börja odla så smått?

Kommentarer

(0)

Skriv kommentar

Publicerad 2016-03-07

Inget smakar så bra som egen skörd. Nu kör vi igång!

Sommarlycka är egna bär till frukosten.

Sommarlycka är egna bär till frukosten.

 

gurkchilli

 Krispig frilandsgurka och smakstark chili.

Det är verkligen hög tid om du vill förverkliga dina köksträdgårdsdrömmar! Planeringen och förberedelserna kring vår köksträdgård är i gång sen ett tag. Vi har börjat så de grönsaker som kräver lite mer tid på sig. Chili och tomat är några värmeälskande som ger bra skörd om man startar nu.

Plåtodling (2)

Vi odlar våra tomater och chili i en typisk grekisk stil med gamla plåtdunkar.

Bifftomat2012 066 (480x640)
chiltomat
Tomattorkning
Soltorkad201409

Vår tomatskörd brukar bli riklig, så förutom att äta dom färska brukar vi torka dom till vår egna soltorkade tomater. Hur gott som helst!

 

Wahlgård+egen trädgård 025

Vår familj älskar squash och den återkommer varje år i olika färger i våra pallkragar. Frukten använder vi till goda plättar och blommorna är smarriga att steka i olivolja.

Squashplättar

 

rödbetor

Rödbetor är också ett måste där även bladen är goda i sallad. Majs har vi haft tidigare och kommer göra comeback i år. Helt fantastiska att äta med lite smör och salt!

Majs

 

Havtorn
Hösthallon4okt

Det är en härliga känsla att kunna gå runt i trädgården på morgon och plocka bär till sin egna frukost. Vi har bl.a. gula hösthallon, havtorn, blåbär, smultron, olika vinbär och krusbär. Det som inte äts upp fryser vi in och njuter utanför säsong.

rodavinbär
härlig skörd smulton o morötter

 

vintak

Och sist men inte minst- vår pergola som täcks av vinrankor med små, goda vindruvor som förra året faktiskt blev till vin, typ rosé. Bara för att vi kan!

Vindruvorblirvin

 

Kommentarer

(0)

Skriv kommentar

Featurekolumn

E-Tidning för Android

E-Tidning för iOS

Extrakolumn

Trädgård & Design för alla

Maria Manning Hej och välkommen till min blogg!
Jag heter Maria Manning och bor med min familj i Lilleby nära natur och hav.
Att arbeta kreativt och skapa i bild, inredning och trädgård har alltid varit stora intressen.
Jag har en utbildning i reklam och dekoration, en trädgårdsutbildning med inriktning på trädgårdsdesign och är utbildad trädgårdsmästare.
2006 startade jag mitt företag som trädgårdsdesigner och sen dess har jag haft uppdrag i Göteborg med omnejd.
Har du frågor eller funderingar så maila mig marialilleby@yahoo.se

Visit Öckerö 2019

Öckerö-Tidningen

E-tidning | Arkiv