Huvudkolumn

Publicerad 2015-03-26

I väntan på våren...

Sommarens pollinatörer längtar också.

Sommarens pollinatörer längtar också.

 

Botaniska 056

Våren i skogen. Så enkelt och så vackert. Ståtliga Strutbräken i ett hav av vitsippor. För mig är det sinnebilden av våren. Jag längtar efter alla sköna skogspromenader som tankar kropp och själ.

 

Ett  citronträd ger  det lilla extra. Strandblomman (480x640)

Solgula citroner i en medelhavsträdgård är kanske något du längtar efter? Jag gör det i alla fall och i år ska det bli verklighet.

 

avslutningväxtermm 060

Eller en vacker plantering med Vallmo och Aklejruta som harmoniserar i färg med en mörk fond av Berberis?

 

Greklandm.m. 294 - Kopia

Här en fin, romantisk kombination med gracila Höstanemoner och Smultron som marktäckare. Smakfullt i dubbel bemärkelse.

 

IMG_9132

Go all in! Kanske generösa planteringar med mycket färg och i stora flytande fält tilltalar dig?

 

berit o hönö 117

Den fantastiskt vackra och doftande Honungsrosen är också något att längta efter. Tänk att snart kunna sitta här med en kopp kaffe och bara njuta. Snart, mycket snart är vi där.

 

 

Kommentarer

(0)

Skriv kommentar

Publicerad 2015-03-24

Snabbt gjort

Mm..mums,  dagens glass med exotisk smak.

Mm..mums, dagens glass med exotisk smak.

Vår familj har börjat konsumera en hel del bananer, och förra veckan var extra bra för oss som bananfrälst familj. Då hade Hemköp en kampanj med ekobananer för 10 kr/kg, vilket är riktigt bra, så bra att det var satt ett maxköp på 99kg. Vi handlade många kilon, men inte riktigt så många ; ).

Vi gör gärna egen glass av frusen banan, och idag blev det en ny smarrig smak. Grunden är alltid frusen banan och lite havremjölk eller färskpressad juice som mixas till en skön konsistens. Idag hade jag i lite fruktsallad från igår. Det var ungefär en dl med ananas, äpple, apelsin, kiwi och ½ dl apelsinsaft. Det blev en god exotisk smak och extra gott med lite riven kokos som pricken över i:et.

Något annat som är snabbt och enkel gjort är att grodda själv. Jag handlar gärna på FRAM Ekolivs, http://framekolivs.se/, vid Järntorget när jag har vägarna förbi. Nu senast handlade jag bl.a. en enkel groddbox och mungbönor i lösvikt för att börja grodda hemma.

DSC_0662

När jag groddar så börjar jag med att blötlägga bönorna i några timmar, det är inte nödvändigt, men gör att det går lite snabbare. Sen fördelar jag bönorna jämnt i boxen. Varje morgon och kväll häller jag 1 ½ dl vatten över bönorna och efter 3-5 dagar blir det så här.

DSC_0565

Groddarna är riktiga små energibomber, fulla med vitaminer och mineraler.

Kommentarer

(0)

Skriv kommentar

Publicerad 2015-03-24

På en vårdcentral nära dig.

Vad känner du när du ser på tavlan?

Vad känner du när du ser på tavlan?

Tänk att du sitter i ett nära fullsatt väntrum på en vårdcentral. Där har du sällskap av en kvinna som hostar smärtsamt, en febrigt barn som gnyr i sin mammas famn, en tonårstjej som nervöst väntar på sin tur, en äldre man som ska ta prover.... ja, ni är några stycken som är där av olika skäl.

På väggen framför dig ser du en tavla i grått, föreställande.. osäkert vad..men det är inget du blir glad av i alla fall.

En annan tavla i grått hänger på väggen bredvid.

DSC_0537

 

Det är faktiskt inte helt oviktigt vad man väljer att ha på väggarna inom vård och omsorg. Flera vetenskapliga studier  har visat att det har betydelse för patienters hälsa och att rätt val av tavlor gynnar tillfrisknandet.

Bilder 2007 006

Miljöpsykolog Roger Ulrich såg i sin studie att de patienter som hade utsikt mot en park tillfrisknade snabbare, krävde mindre smärtstillande och beskrevs som positivare än de patienter som hade utsikt mot en tegelvägg.

Greklandm.m. 004

Det räcker alltså att se natur för att må bättre. Om man inte kan erbjuda en bra utsikt kan ett konstverk med naturmotiv bli en viktig detalj. Om man känner till detta så blir valet av alla tavlor i grått väldigt märkliga, eller hur?  

Bild1

Alltså kan rätt val av tavlor enkelt förbättra en vårdmiljö.Tänk om man låter personalen bidra med sina vackraste naturbilder? Det skulle ge personalen en möjlighet att påverka den egna arbetsmiljön på ett personligt sätt. Kanske skulle en viss stolthet infinna sig, och kanske delar man med sig av sin berättelse kring bilden till en kollega eller patient? Jag ser flera vinster.

Annars har t.ex. IKEA tavlor med  olika naturmotiv för en enkel och snabb förändring. Priser från 69-995 kronor.

0112690_PE264585_S3

Bild: IKEA

0238256_PE377768_S3

Bild: IKEA

 

0322443_PE516373_S3

Bild: IKEA

Kommentarer

(0)

Skriv kommentar

Featurekolumn

E-Tidning för Android

E-Tidning för iOS

Extrakolumn

Trädgård & Design för alla

Maria Manning Hej och välkommen till min blogg!
Jag heter Maria Manning och bor med min familj i Lilleby nära natur och hav.
Att arbeta kreativt och skapa i bild, inredning och trädgård har alltid varit stora intressen.
Jag har en utbildning i reklam och dekoration, en trädgårdsutbildning med inriktning på trädgårdsdesign och är utbildad trädgårdsmästare.
2006 startade jag mitt företag som trädgårdsdesigner och sen dess har jag haft uppdrag i Göteborg med omnejd.
Har du frågor eller funderingar så maila mig marialilleby@yahoo.se

Visit Öckerö 2019

Öckerö-Tidningen

E-tidning | Arkiv