Huvudkolumn

Publicerad 2015-02-04

Förbannade cancerhelvete!!

Lyckligt omedvetna om att cancern skulle drabba oss båda. Mamma gick bort när hon var 64 år.

Lyckligt omedvetna om att cancern skulle drabba oss båda. Mamma gick bort när hon var 64 år.

 

Idag på morgonen fick jag veta att en nyfunnen vän har fått ett återfall. Cancern är tillbaka. Det känns i min kropp, i min mage. Känslorna väller över mig. Och då är det inte ens jag som fått beskedet. Nu väntar nya cellgifter, biverkningar, mörka tankar och oro. Men med rätt stöd så blir det lite lättare att klara av det som väntar. Jag vet att det kommer att gå bra!

Och igår fick jag veta att en person i min närhet också fått ett cancerbesked. Det var en ”snällare” cancer där det räcker att man opererar bort tumören. Men ordet cancer är så otroligt laddat och sätter ändå igång känslor och tankar. Både hos den som drabbas och anhöriga.

Jag vill gärna ge tre råd till dig som medmänniska:

  • Se den som har cancer.  Visst det är laddat och kan kännas obekvämt, men att låtsas som att det regnar är inte en bra lösning. En kram, en hand på axeln och att man möter personens blick, det räcker långt.

 

  • Prata om cancern.  Eller ställ frågan ”Hur är det?”, så kan den cancerdrabbade bestämma hur mycket som ska sägas. Om vi alla vågar prata om sådant som är svårt, inte bara cancer, så blir det lite lättare.

 

  • Erbjud din hjälp. Fråga gärna, men en oväntad lasagne till familjen är mycket uppskattat. Av egen erfarenhet vet jag att det kan vara svårt att tacka ja till hjälp.

 

Antalet cancerdiagnoser ökar, men det är fler som överlever. Därför är det så otroligt viktigt att det finns möjlighet för alla cancerdrabbade att få en bra cancerrehabilitering som tar vid efter den medicinska behandlingen.

Där gör den ideella Livslustfonden Cancer ett jättefint arbeta med samla in pengar från enskilda personer och företag. Läs gärna mer på www.livslustfondencancer.se . Där kan du bl.a.. läsa om syskonen Andreas och Maria Lundqvist, vad fonden gör och hur du kan hjälpa till.

Du kan göra skillnad!

Stöd Livslustfonden Cancer med ett medlemskap, liten gåva eller sprid  fondens budskap vidare. Gör det för alla de som har fått cancer, men också för de som kommer få ett cancerbesked.

 

43344500-pmMFP

 

 

 

Kommentarer

(0)

Skriv kommentar

Featurekolumn

E-Tidning för Android

E-Tidning för iOS

Extrakolumn

Trädgård & Design för alla

Maria Manning Hej och välkommen till min blogg!
Jag heter Maria Manning och bor med min familj i Lilleby nära natur och hav.
Att arbeta kreativt och skapa i bild, inredning och trädgård har alltid varit stora intressen.
Jag har en utbildning i reklam och dekoration, en trädgårdsutbildning med inriktning på trädgårdsdesign och är utbildad trädgårdsmästare.
2006 startade jag mitt företag som trädgårdsdesigner och sen dess har jag haft uppdrag i Göteborg med omnejd.
Har du frågor eller funderingar så maila mig marialilleby@yahoo.se

Visit Öckerö 2019

Öckerö-Tidningen

E-tidning | Arkiv