Huvudkolumn

Publicerad 2017-10-10

Ögonblick

Roadtrip på Österlen

Roadtrip på Österlen

 

P5280154 - kopia

Färgstarka medhoppare.

 

P6230005 (2)

Gammal vänskap.

 

P7010073

Sightseeing.

 

P7010039

Vattenlek.

 

P7070093 - kopia

På spåret.

 

P7070101 (2)

Vatten under bron.

 

P7080125

Vansbrosimmet.

 

P7080170 (2)

Bortglömd.

Kommentarer

(0)

Skriv kommentar

Publicerad 2017-08-22

Bli med ny trädgård- del 1

Träd skapar rumskänsla i en trädgård.

Träd skapar rumskänsla i en trädgård.

Du kanske har en helt ny tomt där inte ens huset finns inritat? Eller så flyttar du in till ett hus med en befintlig trädgård som du inte vet någonting om. Hur ska du tänka?

Mitt första råd är att om det finns det växtligt värdera den noga! Om det är en ny tomt med befintliga träd ha inte för bråttom och ta ner alla träd! Se de som en tillgång och fundera på vilka du kan spara. Träd är en stor tillgång, jag skulle säga att de är ett absolut måste om man vill att en tomt ska bli till en trädgård. Dels bidrar de med gröna tak och rumskänsla, men de möter också upp huset i höjd och skapar på så sätt en balans i proportioner. Ett tomt med ett ensamt hus med bara låga planteringar upplevs som naket och oskyddat.

Tänk på att skydda träd ordentligt vid byggnation och anläggning! Jag har sett många exempel där maskiner har gått hårt fram och där träd har tagit skada. Träd som har stått i 30 år har ett stort ekonomiskt värde och är svåra att ersätta.Om det är en gammal, uppvuxen trädgård är det bra att ta sig tid och lära känna den, gärna under flera årstider.

På vintern ser man tydligt en trädgårds stomme då träd och planteringar är nakna. Kanske saknas det formklipp vintergrönt som bidrar till en tydlig stomme året runt och trädstammar med åretruntvärde?

Kopparlönnens stam är vacker året runt. - kopia

Stammen på kopparlönnen väcker habegär hos mig.

En bra idé är att göra en platsanalys över tomten. Det innebär att man gör en inventering av platsens förutsättningar och identifiera problem och tillgångar. Det kan vara av värde även om man har levt länge med sin trädgård och vill göra en förändring. Använd en kopia av tomtritningen, om man inte har en kan den beställas via stadsbyggnadskontoret eller gå in på t.ex. Eniro och ta fram en satellitbild, mäta in ytor och skriva ut.

Gå igenom hela trädgården metodiskt, gör en analys och notera problem/tillgångar på ritningen. Notera också egna förslag på åtgärd/önskemål. En tomt ligger aldrig helt isolerad, det alltid något som angränsar/omger tomten. Hur ser omgivningarna ut? Finns det en utsikt som man vill ta in? Eller finns det något man vill dölja? Det kanske behövs ett insynsskydd av något slag?

Hur ser jorden ut? Gör ett jordprov och se om det är en sand-, ler- eller bra mullrik jord.  Du kan göra ett enkelt utrullningstest. Ta jord och försök rulla ihop till en smal korv. Kan du få till en smal korv som håller ihop har du en lerjord, går den inte alls att forma så har du en sandblandad jord.

Testa också med ett spett på olika ställen för att få en uppfattning om jorddjupet. Är det tillräckligt eller behövs det upphöjda planteringsytor av något slag? Om vatten blir stående behövs dränering. Det är få växter som trivs i blöt jord.

Hur faller solen och var finns det skugga? Bra att veta både för placering av växtlighet och för sociala ytor. Tänka på att solens strålar faller olika beroende på årstid. Hur är vindförhållandena? Behövs det vindskydd? Ska det vara ett buskage eller en gles spaljé som dämpar vinden?

När du vet förutsättningar är det enklast att plantera växter som trivs i de faktiska förhållandena. Man kan förbättra en plats och dess mikroklimat genom att skapa lä, dränera, odla upphöjt och odla vid sten/mur som håller värme.

På våren är det läge att titta på vårblomningen. Till skillnad från på hösten då allt grönskar ser man lätt var det saknas vårlökar. Gå runt och fotografera platser där du vill ha lökar, så du vet till höstens plantering.

Plantera gärna tidiga perenner som julros, violviva, backsippa, brokladig lungört och prydnadsgräset vårälväxing för att stilla längtan efter grönsk

Plantera gärna den ljuvliga Backsippan där du ser den varje dag.

Backsippan är en vacker vårblomma och finns i flera färger.

När det är vår i en uppvuxen trädgård är dags att rensa bort visset bland perennerna. Klipp gärna ner stjälkar och annat i bitar och låt det ligga kvar i planteringen. Det skapar struktur i jorden, vilket är bra för mikrolivet och växterna. Det är också dags att gödsla jorden med några cm kompost eller stallgödsel och mylla ner ytligt. Gödsla vårlökar med benmjöl vilket också kan verka avskräckande på rådjur. I år har jag fått nyklippt ull från en snäll fårägare som jag har lagt i småbollar av hönsnät. Dessa kan jag både hänga och lägga ut i rabatterna. Det ska hålla rådjuren borta säger dom som har testat.

Så snart jorden reder sig, när tjälen gått ur marken, så kan man plantera träd och buskar. Har man flyttat in till en helt ren tomt så kan häck och större träd vara det man vill prioritera så att de etableras snabbt. Vill man ha ett riktigt snabbt resultat finns det färdig häck att köpa och träd som redan har några år på nacken.

Under vårvintern kan man beskära äppleträd och även forma till vildvuxna buskar och häckar, det viktiga är att man inte beskär när saven har börjat stiga. Är man osäker är det bättre att vänta till JAS-perioden vilket är under juni, augusti och september.

Man vinner mycket på att rensa bort ogräs tidigt på våren, men är man osäker på vad som är vad i rabatterna ska man vänta tills växten har gett sig till känna. Däremot kan man gå på ogräset i fogarna i plattläggningen och i grusade ytor. Bekämpningsmedel som Roundup ska inte användas! Det finns flera vetenskapliga rapporter som visar att det är farligt. När det används går det ner i jorden och kan färdas vidare ner i till exempel vattendrag eller i värsta fall ner i dricks- och dagvattenbrunnar.

Det som gäller är att manuellt dra upp ogräset, hälla på kokande vatten, använda gasolbrännare eller ättika. Stora ytor kan täckas in med tidningspapper under en längre tid. Man kan också välja att se ogräs som en ätbar tillgång. Som t.ex. den vanligt förekommande kirskålen. Det använder jag istället för bladspenat i smoothies, i en omelett eller i en paj med fetaost.Testa, det är både nyttigt och gott!

DSC_3720 - kopia

Äta kirskål?

Kommentarer

(0)

Skriv kommentar

Publicerad 2017-03-24

Första fotorundan i Lilleby.

Fick testat min nya kamera en härlig vårdag.

Fick testat min nya kamera en härlig vårdag.

P3100001

Vad visar kristallkulan?

P3100010 (2)

Speglingar i Mustadammen.

P3100024 (2)

Vattendrag i skogen.

 

P3100009

Lite som en prärie.

 

P3100013 (2)

Tomtelandet växer.

 

P3100017 (2)

Porlande bäck i skogen.

 

P3100033 (2)

Lysande krokusar välkomnar våren.

 

Kommentarer

(0)

Skriv kommentar

Publicerad 2016-11-27

Grönt är skönt för hälsan.

Tillgång till gröna miljöer gör att vi tillfrisknar fortare, att barn utvecklas bättre och att äldre håller sig friskare.

Tillgång till gröna miljöer gör att vi tillfrisknar fortare, att barn utvecklas bättre och att äldre håller sig friskare.

I förra veckan föreläste jag på Aktivitetshuset Hisingen om hur viktigt naturen och andra gröna miljöer är för vår hälsa. Det blev en givande stund med deltagarna som visade stort intresse och som ställde många bra frågor.

Lite kort handlar min föreläsning "Trädgårdar för hälsan" om hur det ser ut för många människor idag och varför just därför det gröna är så viktigt för vår hälsa.

seriously-is-there-something-wrong-with-me-jE9bik-clipart

Förändrade livsmiljöer-förändrade livsvillkor.

•1,8 miljoner sedan våra förfäder strövade på savannen.

•Kort tid i urbaniserade miljöer. Fler boende i städer än på landet.

 •Snabb högteknologisk utveckling – på gott och ont.

 •Ständigt brus och oavbrutet informationsflöde.

•Vi ska producera, effektivisera och mäts som individer.

 •Påslag av stresshormoner, kortisol och adrenalin.

•Ingen återhämtning påverkar hälsan negativt.

•Förtätning-minskar grönytorna.

 •Naturen blir en bristvara.

 

1444035657366

Varför är naturen en sån kraftkälla? Här är några av friskfaktorerna:

•Kvalitativt bästa återhämtningen

 •Ger oss energi-tvättar oss mentalt rena

 •Kroppens läkningsprocesser förbättras

•Ångest- och smärtlindring

 •Minskad medicinering

 •Krisbearbetning

 •Fristad från den urbana miljön

 •Förstärker våra sinnen och fysik

 •Social utveckling

 

” Det finns mitt i skogen en oväntad glänta som

     bara kan hittas av den som gått vilse"

                Tomas Tranströmer

1467744454984

Om fler människor blir medvetna om sambandet mellan grönska och hälsa, skulle folkhälsan kunna öka.

 

Tillgång till gröna miljöer-en mänsklig rättighet!

Gröna närmiljöer ska finnas i anslutning till vår vardag, som arbete, skola och bostad.  

Gärna olika rum för att uppfylla grundläggande behov av sinnesstimulans, tillgång till olika naturmiljöer, mötesplatser, möjlighet till delaktighet i olika aktivitet- och kulturinslag. 

Tillgänglig för alla- oavsett funktionsförmåga eller funktionshinder.  

På sikt stora ekonomiska besparingar, en ökad välfärd och ett friskare samhälle-vilket berör oss alla.  

Det skulle vara en utveckling i rätt riktning som ger oss människor en möjlighet att leva tills vi dör, oavsett vem vi är och oavsett var vi är i livets skede. 

Kommentarer

(0)

Skriv kommentar

Publicerad 2016-11-21

Föreläsning på Torslanda bibliotek/ Kulturhuset Vingen.

safe_image

Kommentarer

(0)

Skriv kommentar

Publicerad 2016-09-16

Mjöviks bageri i nya lokaler!

I helgen öppnade  Mjöviks nya bageri och gårdsbutik i det här huset.

I helgen öppnade Mjöviks nya bageri och gårdsbutik i det här huset.

DSC_1472

Det är fortfarande Mia, i helvitt, som bakar alla goda bakverk, bullar och bröd, men nu finns också Yvonne på plats för att hjälpa till i kaféet/butiken.

DSC_1473

Tänk på att vara här i god tid på morgonen! Speciellt om ni vill ha Mjöviks goda kardemummabullar.Det är strykande åtgång på dessa. Men annars finns det ju alltid något annat gott.

DSC_1469

Öppet fredag-lördag kl.7-17 och söndag kl.10-17.När gårdscaféet stänger i oktober är det öppet till kl 13 på lördag-söndag.Sen kan man alltid beställa. Mer info finns på www.mjoviks.se 

 

 

Kommentarer

(0)

Skriv kommentar

Publicerad 2016-06-22

Gothenburg Green World & vår popup-park på Avenyn.

Grunden är klar

Miljön börjar ta form.  Silverpäron " Nordens olivträd" på högstam och formklippt buxbom,

 

Art Collage gör fågelbad

Keramiken på Art Collage skapar fågelbad i återbruksanda. Här används en gammal parabol som grund.

 

Art Collage har bidragit med vackra fågelbad och skyltar i återbruksanda.

Art Collage gjorde skyltar enligt samma princip- Återbruk.

 

miljön8

 Skyltar med text som beskriver kurser på Folkuniversitetet.

 

miljö2

Fint samspel med skyltar och växter.

 

miljö11

Exempel på annorlunda växtskylt.

 

Kunskap kan förändra ens liv och omgivning, både i stort och smått.

Downshifting- finns som kurs på Folkuniversitetet.

 

Här får man bla. veta att Honungsfacelian är en bi- och gröngödslingsväxt.

Honungsfacelia- en växt med flera fina egenskaper.

miljön9

 

miljö14

Ett av fågelbaden omgiven av Kattfot, Curryplanta och gräs.

 

miljö12

Växtskylt av vårt återvunna material från en rivningstomt och en pappersklämma som växtskylt.

miljön10
miljön18
miljö18
miljö10
Miljön2
Petter Manning har gjort all konstruktion av återvunnet material. Tidningen Allt om trädgård var väldigt imponerad och tog bilder. ; )

Det är min man Petter som har gjort hela konstruktionen. Här är hans idé om en portal av armeringsjärn och tillsågade grenar som blev riktigt bra. En ovärderlig insats! 

Kommentarer

(0)

Skriv kommentar

Publicerad 2016-04-11

Våra 32 kvm på Avenyn.

Det här blir våra plats i nio veckor under sommaren

Det här blir våra plats i nio veckor under sommaren

Vårt bidrag till en pop up-park blev utvald tillsammans med 18 andra internationella och nationella utställare. Och nu har vi fått veta var på Avenyn vi hamnar.

Vi fick med Folkuniversitetet/ Art Collage och Mölnlycke Garden Center i ett samarbete, och arbetet är nu i full gång. Mer info kommer...

Kommentarer

(0)

Skriv kommentar

Publicerad 2016-03-10

Balkongodling och smulpaj

Mmm, det doftar gott från smulpajen!

Mmm, det doftar gott från smulpajen!

För ett par veckor sedan fick jag en förfrågan om jag kunde tänka mig hålla en föreläsning/workshop på Aktivitetshus Hisingen. Jag tyckte det lät roligt och meningsfullt, så det tackade jag självklart ja till.

Man har bett mig prata om balkongodling och att jag ska berätta/visa vad det finns för möjligheter när man vill odla på en liten yta. Det kan vara en utmaning, men det finns massor man kan odla på sin lilla balkong! Speciellt om man har mycket sol.

DSC_3025

Då går allt från små äppelträd, vindruvor, vinbär till tomater, chili, sockerärtor, rabarber, sallad och mycket mycket mera. Men även skuggiga lägen, som ändå är ljusa går att odla en del.

 Jag tänkte att det kunde vara kul att få bjuda deltagarna på en smulpaj med egna rabarber och röda vinbär, för att ge en ytterligare dimension på odling, lite utifrån begreppet från jord till bord. Det kan kanske ge ytterligare inspiration och motivation till att börja odla så smått?

Kommentarer

(0)

Skriv kommentar

Publicerad 2016-03-07

Inget smakar så bra som egen skörd. Nu kör vi igång!

Sommarlycka är egna bär till frukosten.

Sommarlycka är egna bär till frukosten.

 

gurkchilli

 Krispig frilandsgurka och smakstark chili.

Det är verkligen hög tid om du vill förverkliga dina köksträdgårdsdrömmar! Planeringen och förberedelserna kring vår köksträdgård är i gång sen ett tag. Vi har börjat så de grönsaker som kräver lite mer tid på sig. Chili och tomat är några värmeälskande som ger bra skörd om man startar nu.

Plåtodling (2)

Vi odlar våra tomater och chili i en typisk grekisk stil med gamla plåtdunkar.

Bifftomat2012 066 (480x640)
chiltomat
Tomattorkning
Soltorkad201409

Vår tomatskörd brukar bli riklig, så förutom att äta dom färska brukar vi torka dom till vår egna soltorkade tomater. Hur gott som helst!

 

Wahlgård+egen trädgård 025

Vår familj älskar squash och den återkommer varje år i olika färger i våra pallkragar. Frukten använder vi till goda plättar och blommorna är smarriga att steka i olivolja.

Squashplättar

 

rödbetor

Rödbetor är också ett måste där även bladen är goda i sallad. Majs har vi haft tidigare och kommer göra comeback i år. Helt fantastiska att äta med lite smör och salt!

Majs

 

Havtorn
Hösthallon4okt

Det är en härliga känsla att kunna gå runt i trädgården på morgon och plocka bär till sin egna frukost. Vi har bl.a. gula hösthallon, havtorn, blåbär, smultron, olika vinbär och krusbär. Det som inte äts upp fryser vi in och njuter utanför säsong.

rodavinbär
härlig skörd smulton o morötter

 

vintak

Och sist men inte minst- vår pergola som täcks av vinrankor med små, goda vindruvor som förra året faktiskt blev till vin, typ rosé. Bara för att vi kan!

Vindruvorblirvin

 

Kommentarer

(0)

Skriv kommentar

Featurekolumn

E-Tidning för Android

E-Tidning för iOS

Extrakolumn

Trädgård & Design för alla

Maria Manning Hej och välkommen till min blogg!
Jag heter Maria Manning och bor med min familj i Lilleby nära natur och hav.
Att arbeta kreativt och skapa i bild, inredning och trädgård har alltid varit stora intressen.
Jag har en utbildning i reklam och dekoration, en trädgårdsutbildning med inriktning på trädgårdsdesign och är utbildad trädgårdsmästare.
2006 startade jag mitt företag som trädgårdsdesigner och sen dess har jag haft uppdrag i Göteborg med omnejd.
Har du frågor eller funderingar så maila mig marialilleby@yahoo.se

Visit Öckerö 2019

Öckerö-Tidningen

E-tidning | Arkiv