Huvudkolumn

Publicerad 2012-05-10

Inred ute och skapa sommarens favoritrum

Som ett vardagsrum fast ute.

Som ett vardagsrum fast ute.

Nu är den efterlängtade sommaren  här och vi får äntligen flytta ut till balkongen  och terassen. Utelivstrenden växer sig allt starkare och nu tar vi ett steg till och börjar inreda vår uteplaster. På många sätt har vi flyttat ut både vardagsrum och kök . 

Det finns så mycket att välja bland inredningsmässigt och därför finns det alla möjligheter att skapa sin personlig stil på sin uteplats.  Man kan givetvis välja någon, eller några detaljer, eller så går man ”all in” och kör ett tema rakt igenom, vilket ger en tydlig och fin helhet.

Citronträd och blommande timjan bakom en fin vattenkanna. Strandblomman (480x640)

I Torslanda och ute på  Öckerö/Hönö finns det flera butiker där man hitta det mesta till sin uteplats och balkong.

Hos Strandblomman på Öckerö tipsar ägaren Pernilla Carlsson om hur man kan skapa en härlig uteplats. Utelivstrenden är  stark, säger Pernilla, och det märks tydligt att folk gör mer och mer på sina uteplatser.

uterum 3maj 086 (480x640)

Hennes  första tips är Kamelian, en fantastisk blomma som finns i Frankrikes  trädgårdar, och den  underbara rosmarinen i olika  former, uppstammad och t.o.m. hängande,  som i Portugal där den  växer på murar . Bägarrankan, med sina mörkröda blommor,  är en perfekt terassblomma, en absolut favorit, som klarar ett salt o blåsigt klimat, säger Pernilla. Afrikas blå lilja som växer ut med  vägarna i Portugal  är också fantastisk i kruka på uteplatsen, och finns både i blått och vitt. Sen finns det citronträd i olika storlekar, och kumquatsträd med sina oranga frukter, och självklart pelargoner i all sin enkelhet.

Pelargoner i olivdunkar ger greklandskänsla.

Gärna  i rött och cerise som i Grekland.  Den lila Bouganvillan  har också sin givna plats om man vill ha en uteplats med medelhavskänsla. Medelhavstrenden  går hand i hand  med utekökstrenden , och man vill gärna stå i ett hav av exotiska växter och väldoftande kryddor medans man grillar. Strandblomman har ett fint sortiment av kryddor som är perfekta att ha krukor på sin uteplats, en rolig kryddväxt är Wasabiplantan som smakar pepparot.  Strandblomman säljer också vass-  och bastmattor, olika fågelbad, prydnadsgrodor  och annat fint som ger uteplatsen det lilla extra.

På Hönö finns Lilling Cottage som drivs av systrarna Emma och Ulrika. Här finnas  det utemöbler  i skilda stilar och material, som rejäl rotting, snirklig metall och exotisk bambu.  Alla utemöbler kommer stå på deras nybyggda terasser och där kan man provsitta medans man avnjuter  en lunch.

 

En härlig miljö som man kan inspireras av, är en grå rottinggrupp med många kuddar i blått och vitt.  Bakom soffan står ett avlastningsbord med växter, och på bordet en bricka med lyktor och en blomma.  På väggen sitter en snygg träskylt med en antik finish.  Allt i en enhetlig stil.  Pricken över i:et blir ett stort fikonträd, ett olivträd och hortensia  i grupp.  Känslan blir maffigare jämfört om man placera krukorna ensamma.  Använd helst större krukor , då  trivs växterna bättre och man behöver inte vattna lika ofta. 

Hällsvik växter, nära Amhult, har också  växter och träd  till uteplatsen, och det som inte finns kan beställas, säger Sten Andreasson.  Där finns, utöver det mer tåliga fikonträdet ’ Bornholm’,  exotisk palmer och vindruvor, också det som kallas ”Nordens olivträd”, Silverpäron, somär ett träd som klarar vårt klimat och liknar ett olivträd. 

Vill man ha nåt annat än medelhavsstilen, så finns det uppstammade vinbär som kan sättas i kruka tillsammans med smultron. I en balkonglåda kan man ha lite gräslök, persilja eller ätbara blommor som blomsterkrasse och penséer.  Sen är det lätt att bara knipsa av lite, lägga på det nygrillade och njuta på ens egna personliga favoritplats. 

Kommentarer

(0)

Skriv kommentar

Featurekolumn

E-Tidning för Android

E-Tidning för iOS

Extrakolumn

Trädgård & Design för alla

Maria Manning Hej och välkommen till min blogg!
Jag heter Maria Manning och bor med min familj i Lilleby nära natur och hav.
Att arbeta kreativt och skapa i bild, inredning och trädgård har alltid varit stora intressen.
Jag har en utbildning i reklam och dekoration, en trädgårdsutbildning med inriktning på trädgårdsdesign och är utbildad trädgårdsmästare.
2006 startade jag mitt företag som trädgårdsdesigner och sen dess har jag haft uppdrag i Göteborg med omnejd.
Har du frågor eller funderingar så maila mig marialilleby@yahoo.se

Visit Öckerö 2019

Öckerö-Tidningen

E-tidning | Arkiv