Huvudkolumn

Publicerad 2012-02-17

Vinterdagar med is och grönt

Den istäckta Mustadammen är perfekt för en utflykt med skridskoåkning och korvgrillning.

Den istäckta Mustadammen är perfekt för en utflykt med skridskoåkning och korvgrillning.

I vinter har jag varit en hel del vid Mustadammen, både ensam med egna tankar och tillsammans med hela familjen, då vi grillat korv med efterföljande marshmallows. Mysigt och lite tillbaka till när jag själv var barn, då vi ofta gjorde sådan utflykter.

 

cupcakes o isutflykt 009 (768x1024)
cupcakes o isutflykt 029 (480x640)

 

Trädgården hemma har också fått en vinterskrud. Men det finns en del vintergrönt som ger färg och struktur här och var.

IMG_5536 (480x640)

 

Bergbambun står fin vid en av de stora sprängstenarna som några snälla markarbetare hjälpte mig med att få upp och sen in på tomten. Jag bakade till dom som tack för hjälpen och dom verkade lika nöjda som jag.

IMG_5539 (480x640)

Jag tycker väldigt mycket om Bergsbambun, som finns i olika sorter och är relativt tålig, den ger liv och rörelse i trädgården. Likaså är det vintergröna gräset Carex ' Ice Dance' en favorit som har sin givna plats i vår trädgård.

IMG_5518 (480x640)

 

Formklippta, vintergröna Buxbom kan man inte får många av, just för att dom ger form och struktur åt en trädgård även på vintern. Absolut bäst blir det när man använder Buxbom i olika storlekar, och helst i ojämna antal, om man inte anlägger en Barockträdgård eller vill rama in en köksträdgård, då får dom gärna vara lika stora.

posthotellet 011 (480x640)

Jag använder gamla kaffesäckar, gärna med färgglatt tryck, till att skydda alla vintergröna växter som t.ex. Buxbom och Idegran, dels mot snömassor som kan förstöra växterna, men också mot vårsolen som kan bli för stark. Dessa finns att få/köpa mot en liten peng, hos flera kafferosterier i stan. Visst blir vinterträdgården genast lite roligare!

IMG_5516 (480x640)

Jag tycker om att ha naturen/trädgården så nära som möjligt, men jag vill inte ha planteringar vid fasaden. Då har min man gjort flera rejäla odlingsbänkar på hjul, som går att flytta om man är två, där jag bl.a. har planterat olika Japanska prydnadsgräs och som även vintertid är fina att se på från fönstret i vardagsrummet.

Soliga vinterhälsningar från mig!

 

 

Kommentarer

(0)

Skriv kommentar

Featurekolumn

E-Tidning för Android

E-Tidning för iOS

Extrakolumn

Trädgård & Design för alla

Maria Manning Hej och välkommen till min blogg!
Jag heter Maria Manning och bor med min familj i Lilleby nära natur och hav.
Att arbeta kreativt och skapa i bild, inredning och trädgård har alltid varit stora intressen.
Jag har en utbildning i reklam och dekoration, en trädgårdsutbildning med inriktning på trädgårdsdesign och är utbildad trädgårdsmästare.
2006 startade jag mitt företag som trädgårdsdesigner och sen dess har jag haft uppdrag i Göteborg med omnejd.
Har du frågor eller funderingar så maila mig marialilleby@yahoo.se

Visit Öckerö 2019

Öckerö-Tidningen

E-tidning | Arkiv