Huvudkolumn

Publicerad 2011-08-29

Ett med naturen

Ett med naturen

Det är perfekt att ha naturen runt hörnet med bra och varierande promenadslingor. Idag blev det ömsom sol, ömsom regn under min, till en början, vanliga promenadrutt. Emellanåt var det en härlig mix av regn och sol samtidigt. 

För mig ger promenaderna i skogen ett tillfälle att sortera och bearbeta tankarna. När jag går iväg är det fullt, och mycket som pockar på, men när jag sen går hemåt, efter att ha fått gå igenom tankarna, så brukar jag känna lugn och ro. Jag tycker effekten blir bäst om man inte lyssnar på musik, utan bara tar in ljudet från vinden, träden och fåglarna. En skön, meditativ stund.

Idag blev det lite annorlunda. Jag har länge haft lust att gå ut på svampjakt och idag när jag var ute på min vanliga promenad så tänkte jag att jag skulle avvika från slingan och gå rätt ut i skogen för att se vad som gick att hitta. Min uppfattning är att man ska inte följa redan upptrampade stigar, utan gå där ingen människa har gått förut.

Nu är det inte så väldigt lätt att hitta sådan ställen eftersom jag inte är den förste som beträtt markerna runtomkring slingan, men jag ville ändå göra ett försök. Så jag går där det är som mest svårframkomligt, genom snår, täta buskage, över fallna träd och hala berg. Ingen svamp så långt ögat kan nå, ingen ätlig iallafall, men blåbär hittar jag och mumsar i mig på plats. Det är så gott, att jag inte märker att jag står i ett myller av myror, precis intill en myrstack, förrän de börjar krypa upp på mig. Men sen blev det fart på kroppen och jag tog mig snabbt därifrån.

 

Efter att ha skakat av mig lite myror, fortsatte jag en stund till med att leta efter svamp, men det går inget vidare och jag bestämmer mig för att gå hem. Då plötsligt får jag det gula guldet i mitt synfält. Eureka! Äntligen ger mitt slit i skogen resultat, och det konstiga är att har man väl börjat hitta kantareller, så hittar man mer och mer. Man har fått ett öga för kantareller.

Här och var ser jag tydligt att andra har varit framme, så jag är inte ensam om ställena. Det kan vara så att det är någon annans svamp. Jo, det kan vara någon som alltid  har plockat svampen där, och då är det väl den personens svamp? Eller?

Det får mig att tänka på när jag var på fika hos några vänner som bor i Lilleby. Vi satt ute och pratade om livet, när jag ser en man som verkar leta efter något, precis vid tomtgränsen mellan husen. Det visade sig att hans mamma!? hade skickat honom för att hämta kantareller, för att hennes mamma hade bott i området i jättemånga år, och att hon alltid  hade plockat svampen där. Att sen saker och ting har förändrats, som att andra människor nu bor där, det spelar ingen som helst roll. " Så har det alltid varit" eller " så har jag alltid gjort" är två argument som ibland används när man inte har något annat att komma med.

grötö 027

 Efter en skön och naturnära dag väntar en surdegsmacka med smörstekta kantareller. Mums! 

Ha det gott!/Maria

Kommentarer

(0)

Skriv kommentar

Publicerad 2011-08-18

Semesterminnen

Vy mot byn

Vy mot byn

Semestern är över, men i minnet finns forfarande bilder och känslan kvar. Som t.ex. hur fantastiskt det faktiskt var att ha havet nedanför terassen, att se fiskarna rensa sina nät på nära håll och att varje kväll se den ena vackra solnedgången efter den andra.

solnedgång

 

Ibland är det så vackert att man får nypa sig i armen för att riktigt kunna ta in allt. Det gäller att försöka bevara den känslan och ta fram den när det har blivit lite grått och trist här hemma. Om det är svårt så får man ta sina sommarbilder till hjälp för att hitta tillbaka till den sköna sommarkänslan.

grekland 154

 I grekland arrangerar man sina växter med enkla medel och använder oftast gamla plåtdunkar, som man har målat i vitt eller i blått. Ibland har man blommorna i riktiga lerkrukor som också har fått färg.

grekland 200
grekland 155

Nedan för ser man den typiska "innegården" som finns i många grekiska hushåll. Här växer de obligatoriska vindruvorna, men också granatäpple och fikon.

grekland 189

 Det är en härlig, varm känsla jag får när jag tittar på bilderna och minns tillbaka till semestern, och jag ska försöka hålla kvar den så länge som möjligt.

Ha det gott, ta vara på de sista, sköna sensommardagarna och njut riktigt ordentligt!/ Maria

 

 

 

 

Kommentarer

(0)

Skriv kommentar

Featurekolumn

E-Tidning för Android

E-Tidning för iOS

Extrakolumn

Trädgård & Design för alla

Maria Manning Hej och välkommen till min blogg!
Jag heter Maria Manning och bor med min familj i Lilleby nära natur och hav.
Att arbeta kreativt och skapa i bild, inredning och trädgård har alltid varit stora intressen.
Jag har en utbildning i reklam och dekoration, en trädgårdsutbildning med inriktning på trädgårdsdesign och är utbildad trädgårdsmästare.
2006 startade jag mitt företag som trädgårdsdesigner och sen dess har jag haft uppdrag i Göteborg med omnejd.
Har du frågor eller funderingar så maila mig marialilleby@yahoo.se

Visit Öckerö 2019

Öckerö-Tidningen

E-tidning | Arkiv