Huvudkolumn

Publicerad 2011-07-26

Norrvikens trädgårdar- en sagovärld

Norrvikens trädgårdar- en sagovärld

På Norrvikens trädgårdar har trädgårdselever fått hämta inspiration från sagans värld när dom skapat sina visningsträdgårdar. Det var kul att se alla olika tolkningar.

berit 092

Här syns Askungens kvarglömda sko i en grusgång kantad av rödbladig revsuga. 

 

berit 111

Här har man hämtat inspiration från filmen Mulan. Vilket var väldigt tydligt med tanke på val av färger och detaljer.

berit 101

Trädgården "Prinsessan på ärten" var en favorit med sagans berömda säng i en vacker plantering med bl.a. Syrenbuddleja.

berit 127

Vart man än vänder sig har man fantastiska vyer framför sig. Det är en sagolik miljö.

Jag återkommer med mer, och tätare inlägg, men i väntan på det kan ni gå in på http://tradgardochdesign.blogspot.com/  och läsa sådant jag skrivit tidigare.

Ha en fortsatt trevlig sommar!!

Kommentarer

(0)

Skriv kommentar

Publicerad 2011-07-17

Smaken är som baken

En lekfull och färgglad trädgård på Malmö Flower Show

En lekfull och färgglad trädgård på Malmö Flower Show

Ja, den är ju som talesättet säger delad, och det är väl skönt? Det vore himla tråkigt om vi allla tyckte om samma saker och t.ex. hade likadana trädgårdar. Det helt motsatta visades på premiären av Malmö Flowers Show där det fanns visningsträdgårdar med helt olika stilar och uttryck.

John Taylor

Trädgårdsmästaren John Taylor är personen som kom på idéen med Malmö Flower show, och att man skulle försöka hålla samma nivå och klass, som på Chelsea flower show i London, och när man går runt och tittar kan man inte göra annat än att hålla med. Han har faktiskt lyckats med sin ambition, om än i mindre skala, och det är inte dåligt. Det fanns massor med härligt att titta på, både visningsträdgårdar, men sen är Slottsträdgården i sig väl värd ett besök när man är i Malmö. Det är en fantastisk trädgård med många fina planteringar och miljöer.

Trädgården och plantskolan drivs av den populära John Taylor, på bilden ovan omgiven av entustiastiska Malmöbarn. Tareq Taylor, även han känd från Trädgårdsfredag, driver kaféet och serverar massor med godsaker.

Jag tycker att man kan hitta inspiration i så gott som alla trädgårdar, även dom där helheten inte tilltalar en. Det finns nästan alltid nån detalj eller känsla som man kan ta med sig, använda eller bygga vidare på. Som den här lekfulla trädgården med annorlunda och oväntade inslag. Man kan inte göra annat än att bli glad av den här skapelsen. Här har man i grunden gjort en köksträd

Malmö 230

gård i klassik stil, men man har inte bara blandat grönsaker och perenner, utan här står lysande plastblommor givakt. Trädstammen har fått en virkad strumpa och runt om hänger skira gardiner som väggar. Det är inget som jag skulle använda rakt av, men känslan den vill jag gärna återskapa.

Malmö 146

 I en annat bidrag visades det också prov på oväntade detaljer. Där visade man med lite humor att det bara är fantasin som sätter gränser, och använde sig av ett annorlunda planteringskärl i form av en papperskorg.

Det är bra att ha ett öppet sinne och försöka  tänka i nya banor, det sätter igång fantasin, och det  i sin tur kreativiteten.

Prova vet ja!

 

 

Kommentarer

(0)

Skriv kommentar

Publicerad 2011-07-15

Ett underbart trädgårdsrum

En riktig medelhavsdröm

En riktig medelhavsdröm

Ibland är det svårt att beskriva hur vackert något är och då är det bra att kameran finns tillhands. Så känner jag för den här trädgården som finns vid Hallandsåsen. Den tillhör, och förvaltas väl, av min morbrors särbo, som tillbringar mycket av sin tid där, och det syns. Hon har tagit vara på, och utgått från, trädgårdens speciella förutsättningar, och då blir resultatet så här fantastiskt.

 

Underbart trädgårdsrum

Det absolut bästa i trädgården är detta underbara uterum! Här står gamla, murade väggar, som blivit snyggt putsade och ett vackert golv av marksten och sjösten täcker markytan. På en gammal pergola klättrar vildvin och vinranka.

 

vinranka

Här kan man sitta hur länge som helst, vart man än vänder sig finns det antingen en vacker vy, en glugg där man kan se ut eller ett fint stilleben. Man får liksom aldrig nog.

 

mossvägg

Murgröna och mossa täcker några ytor. Här syns ett "antikt" ansikte där mossan har fått fäste.

 

vy genom glugg

Genom en  av fönstergluggarna ser man mossbeklädda stenar och vackra ormbunkar. I gluggen står en blomsterlåda med vackra pelargoner, och i förgrunden hänger en ljuslykta med fina patina. Allt funkar fint ihop och helhetsintrycket blir så bra.

 

spegel

 En snygg spegel är inte bara dekorativ, utan skapar känslan av ett större rum.

 

ängel

En fin ängel har sin plats i grönskan.

Det här är bara lite av allt de fina som finns i trädgården vid Hallandsåsen. Jag återkommer med mer vackra motiv som ni säkert kan hämta inspiration ifrån.

Ha det gott så länge!

 

 

Kommentarer

(0)

Skriv kommentar

Featurekolumn

E-Tidning för Android

E-Tidning för iOS

Extrakolumn

Trädgård & Design för alla

Maria Manning Hej och välkommen till min blogg!
Jag heter Maria Manning och bor med min familj i Lilleby nära natur och hav.
Att arbeta kreativt och skapa i bild, inredning och trädgård har alltid varit stora intressen.
Jag har en utbildning i reklam och dekoration, en trädgårdsutbildning med inriktning på trädgårdsdesign och är utbildad trädgårdsmästare.
2006 startade jag mitt företag som trädgårdsdesigner och sen dess har jag haft uppdrag i Göteborg med omnejd.
Har du frågor eller funderingar så maila mig marialilleby@yahoo.se

Visit Öckerö 2019

Öckerö-Tidningen

E-tidning | Arkiv