Huvudkolumn

Publicerad 2017-10-24 16:20 Skriv ut Tipsa en vän
Woodys sånger lever
Woodys sånger lever

Nu är det 50 år sedan den radikale musikern och låtskrivaren Woody Guthrie gick bort i en nervsjukdom. För den lite lagom musikhistoriskt bevandrade är Guthrie mannen som inspirerade Bob Dylan – Dylan berättar om mötet i sina memoarer – och för att han hade texten ”Den här maskinen dödar fascister” på sin gitarr samt att han skrev låten This land is your land.

Men annars är Woody Guthrie, inte minst hans radikala sida, lite bortglömd, trots att han skrev flera tusen låtar. När hans This land sjungs nuförtiden hoppas tre verser över så när Barack Obama installerades på sitt ämbete chockerade Pete Seeger och Bruce Springsteen alla med att sjunga just dessa verser.
Vi som växte upp på 50- och 60-talet minns Woody Guthries musik och texter. Han var helt enkelt en del av en framväxande vänsteruppsving och antikrigsrörelse i Amerika och västvärlden. Många kända musiker inspirerades av honom. För att nämna några fler än Dylan, Seeger och Springsteen kan vi ta: Kris Kristofferson, Phil Ochs, Tom Paxton…
Woody Guthrie hade själv känt livets orättvisor in på bara skinnet när han liftat eller tjuvåkt landet runt i godsfinkor på tåg. Han hade sett fruktplockarnas hårda villkor i södern, sett hur lånehajar drev folk från hus och hem i mellanvästern, upplevt de fattigas usla vardag överallt…
Mot denna bakgrund skrev denne folkmusiker sånger, uppträdde på fackföreningsmöten och politiska sammankomster. Vidare författade han tidningskrönikor, hade egna radioprogram (något Dylan tagit upp i nutid).
Här i Sverige påverkades en rad artister att verka i Woody Guthries anda. De flesta av dessa röster har nu tystnat, av en eller annan orsak. Jag föreställer mig dock att Mikael Wiehe, en av de mer namnkunniga sångarna verksam i denna anda, fortsätter att upphäva sin stämma länge än. Men finns en nutida, tyken, sångröst? Jag hoppas det. För så länge orättvisor finns, bör de påtalas… eller omsjungas.

Conny Åquist

Kommentarer

(0)

Skriv kommentar

Ange båda orden med eller utan mellanslag.
Du kan ange både små och stora bokstäver.
Kan du inte läsa denna? Visa ny säkerhetskod

Ange säkerhetskoden här:

Läs våra kommentarsvillkor

Tipsa en vän

Extrakolumn

Visit Öckerö 2018

Öckerö-Tidningen

E-tidning | Arkiv

E-Tidning för Android

E-Tidning för iOS