Huvudkolumn

Publicerad 2018-01-31 12:06 Skriv ut Tipsa en vän
Välj dina strider
Välj dina strider

Hösten och vintern är av hävd studiecirklarnas och föreningarnas tid. Som gammal föreningsmänniska har jag många gånger haft anledning till att fundera över varför man ska engagera sig. I ungdomsåren kändes engagemanget självklart, inget att fundera över. Med åren ser jag kanske mer av problemen, på samma sätt som pessimisten ser hålen i schweizerosten.

Men låt mig återkomma till detta och först se på frågan: Varför? Som utövare av någon form av fritidsintresse vill en del människor göra något för ”grejen” i deras liv, saken med stort S. Man är helt enkelt tacksam och vill ge tillbaka något till den passion som skänkt mycket nöje.
Gott nog så! En annan drivkraft är att sprida det ”roliga” till fler människor och nya grupper och ge arvet vidare också till yngre generationer. Bra tänkt! Men, kanske räcker den oreflekterade glädjen att bara ge, nog långt. Den som en gång vederfarits den glädje som ett väl fungerande föreningsliv kan skänka en enskild människa har inte levt förgäves, eftersom människor rent generellt mår bra i grupp.
Däremot märker jag ibland en hel del bitterhet hos äldre föreningsengagerade. De känner att ingen längre minns allt ideellt jobb de lagt ner, ingen kommer längre ihåg vem de är eller minns deras betydelse för organisationen. I många fall är till och med grundaren bortglömd. En inre dynamik uppstår nämligen i en förening. Den växer fram beroende på vilka viljor som just då råkar befinna sig i föreningen men kan synas vara omöjlig att påverka. I bästa fall kan en sådan konstellation ”ta ner stjärnorna”, i sämsta fall raseras allt.
Själv har jag sett det senare på nära håll många gånger och nästan alltid är det bara att acceptera, hur ogärna man än vill. Här gäller det att veta vilka strider du ska ta, när man ska fly och när man ska fäkta. Kämpa när du kan för saken – fast bara den, inte för din prestige. Då slipper du bli bitter.

Conny Åquist

Kommentarer

(0)

Skriv kommentar

Ange båda orden med eller utan mellanslag.
Du kan ange både små och stora bokstäver.
Kan du inte läsa denna? Visa ny säkerhetskod

Ange säkerhetskoden här:

Läs våra kommentarsvillkor

Tipsa en vän

Extrakolumn

Visit Öckerö 2018

Öckerö-Tidningen

E-tidning | Arkiv

E-Tidning för Android

E-Tidning för iOS