Huvudkolumn

Publicerad 2018-01-10 13:39 Skriv ut Tipsa en vän
Välj bort onödig irritation
Välj bort onödig irritation

Välkomna till 2018. Det lär bli ett intressant år. Har ni avgett några nyårslöften? Det har inte jag gjort. Jag brukar inte göra det, däremot brukar där alltid finnas några vagt formulerade förhoppningar om saker jag skulle vilja ändra på, i mitt bakhuvud när tolvslaget närmar sig på nyårsafton.

De flesta av de sakerna är alldeles för ointressanta för att skriva om här, men en sak som jag hoppas kunna göra under 2018 kan jag delge er. Det är att inte låta mig provoceras så mycket av saker jag läser online. Till viss del lär det vara ganska lätt. Ett första steg blir att låta bli att trycka på clickbait-länkar med rubriker av typen ”Här festar den forna Idol-vinnaren med delar av hovet”. En annan enkel åtgärd är att inte surfa in på sidor som jag vet kommer att provocera mig.
Vissa internetrelaterade dumheter är dock svårare att värja sig emot. Utan att på något sätt spekulera i hur mässlingsutbrottet i Göteborg skett, går det i alla fall att konstatera att det finns många personer i Sverige som är mot vaccinering – så kallade anti-vaxxers. Att utsätta sina barn (och andra ovaccinerade, som exempelvis spädbarn) för livsfara för att man valt att tro på internetspridda konspirationsteorier om att vaccin bland annat orsakar autism, trots att det helt saknas vetenskapliga belägg för att så är fallet, är minst sagt skrämmande.
Men vi tycks leva i konspirationernas tidevarv. Förhoppningsvis kan 2018 bli en brytpunkt för det – då människor börjar idka källkritik och inte bara tror på saker för att det passar ett narrativ eller för att det känns bekvämt, eller rent av spännande.
För mig får 2018 i alla fall bli året då jag ger betydligt mindre uppmärksamhet åt personer som på fullaste allvar hävdar att jorden är platt eller att osynlig regering av ormmänniskor styr planeten.
Jag ska till och med försöka att låta bli att bry mig om de där två inflytelserika narcissisterna som tävlar om vem som har den största röda kärnvapenknappen på sitt skrivbord. Det blir svårt, men det måste gå.

Henrik Edberg

Kommentarer

(0)

Skriv kommentar

Ange båda orden med eller utan mellanslag.
Du kan ange både små och stora bokstäver.
Kan du inte läsa denna? Visa ny säkerhetskod

Ange säkerhetskoden här:

Läs våra kommentarsvillkor

Tipsa en vän

Extrakolumn

Visit Öckerö 2018

Öckerö-Tidningen

E-tidning | Arkiv

E-Tidning för Android

E-Tidning för iOS