Huvudkolumn

Publicerad 2018-04-04 11:04 Skriv ut Tipsa en vän
Vad måste till för att vissa bilister ska vakna?
Vad måste till för att vissa bilister ska vakna?

Torsdag den 29 mars, Skärtorsdag; Klockan är tio minuter över åtta på morgonen och jag är på väg att korsa Domarringsgatan för att komma till hållplatsen Högstensgatan för att ta bussen. Jag har inga hörlurar i öronen. Jag har inte min telefon i handen, den är i tryggt förvar i fickan. Jag går på ett av två övergångsställen – det östra – som flankerar hållplatsen. När jag når mittrefugen och precis ska ta ett steg ut i nästa vägbana – mitt på det trafikljuslösa övergångsstället – ser jag hur en SUV (jag ska inte nämna bilmärket) accelererar i stället för att sakta ner och ge mig som gående företräde. Han svischar förbi mig på någon decimeters avstånd, i en hastighet som inte är den angivna.
Om jag hade sprungit för att verkligen förvissa mig om att hinna med bussen som kom strax bakom nämnda SUV hade jag med största sannolikhet inte kunnat skriva de här raderna. Plötsligt gör drygt 25 års erfarenhet av att frekventera fotbollsläktare gör sig påmind, då ett par av den kulturens mer ekivoka gester och handrörelser i stunden framstår som oerhört användbara, för att inte säga nödvändiga. Jag ser genom bilens bakruta hur mannen utan bromsar ger mig fingret.

Det här är ett litet personligt utdrag ur trafiksituationen i Torslanda för gående. Överdriver jag för dramatisk effekt? Jag skulle inte säga det. Då råder inga som helst tveksamheter kring vem av oss som enligt lag hade företräde. Men jag är vuxen. Jag var beredd på att stanna. Klockan var strax efter 08:00 en torsdag. Hundratals barn använder det här övergångsstället när de är på väg till Torlandaskolan varje dag. Kanske är de sena ibland. Kanske ser de sig inte för ordentligt och kanske är de inte beredda på bilister som inte orkar bromsa. Det är man ju ändå tvungen att göra några hundra meter senare när man ska svänga ut på Kongahällavägen.
För att parafrasera vår närpolis Christer Melvinsson: Måste en allvarlig trafikolycka med en gångtrafikant inblandad inträffa här i Torslanda innan vissa börjar köra som om de har något bakom pannbenet?
Jag hann med bussen.

Henrik Edberg

Kommentarer

(0)

Skriv kommentar

Ange båda orden med eller utan mellanslag.
Du kan ange både små och stora bokstäver.
Kan du inte läsa denna? Visa ny säkerhetskod

Ange säkerhetskoden här:

Läs våra kommentarsvillkor

Tipsa en vän

Extrakolumn

Visit Öckerö 2018

Öckerö-Tidningen

E-tidning | Arkiv

E-Tidning för Android

E-Tidning för iOS