Huvudkolumn

Publicerad 2018-01-24 15:39 Skriv ut Tipsa en vän
Trafiksituationen leder till vårdslöshet
Trafiksituationen leder till vårdslöshet

I förra veckan rapporterade vi att projektet med tvärförbindelsen i Torslanda skjutits på framtiden, till stor del på grund av resursbrist på trafikkontoret. Reaktionerna lät inte vänta på sig. Många Torslandabor är lika trötta på ”att inget händer” när det gäller infrastrukturen längs Kongahällavägen (och för den delen Hjuviksvägsdelen av 155:an) som de är på att sitta i de där bilköerna och glo in i bromsljusen på fordonet framför. På sociala medier fick artikeln större genomslag än vad många av våra ”vanliga” artiklar får. Artiklarna om trafik i Torslanda engagerar läsarna. Men man måste som journalist också ställa sig frågan vad våra artiklar bidrar med när det gäller folks upprördhet. I artikeln uttalade sig trafiknämndens ordförande Johan Nyhus och sa uttryckligen att Socialdemokraterna (i Göteborg) ”ser behovet av en tvärförbindelse och kommer jobba för att det ska komma till…”. Ändå fick han, och politiker i allmänhet, en rejäl släng av sleven i kommentarsfälten när artikeln delades vidare.

Det känns som skribent alltid tråkigt när ens artiklar används i syfte att underminera förtroendet för andra människor – oftast politiker eller tjänstepersoner. Artikelns syfte var att svara på den vanligaste frågan jag får i min yrkesroll: ”Vad händer med tvärförbindelsen?” Under hösten 2017 skrev vi väldigt lite om trafiksituationen i Torslanda för att diverse åtgärdsvalstudier pågick. Vi ville helt enkelt inte föregå vad de kom fram till, innan de kom fram till något så att säga.
En aspekt jag skulle vilja lyfta av vad trafiksituationen i Torslanda med oändliga köer medför, är risken för att andra trafikanter än bilister – jag tänker då i första hand på gångtrafikanter, men även cyklister. Jag tycker mig märka att den frustrerande trafiksituationen medför en hel del regelöverträdelser: Rödljuskörningar och inte minst en ovilja att stanna för gående vid obevakade övergångsställen. Nästan varje dag ser jag bilar som istället för att sakta ner när gående – inte sällan barn – vill passera övergångsställena vid Änghagen och Torslanda Mellangård istället ökar farten ”för att hinna förbi”. Det är inte bara ett bevis på frustration och bristande tålamod, utan kanske ännu mer ett tecken på bristande omdöme. Måste någon bli ihjälkörd eller allvarligt skadad vid ett övergångsställe i Torslanda innan vissa begriper att det inte är värt det för att komma hem eller till jobbet 20 sekunder tidigare?

Henrik Edberg

Kommentarer

(0)

Skriv kommentar

Ange båda orden med eller utan mellanslag.
Du kan ange både små och stora bokstäver.
Kan du inte läsa denna? Visa ny säkerhetskod

Ange säkerhetskoden här:

Läs våra kommentarsvillkor

Tipsa en vän

Extrakolumn

Visit Öckerö 2018

Öckerö-Tidningen

E-tidning | Arkiv

E-Tidning för Android

E-Tidning för iOS