Huvudkolumn

Publicerad 2018-05-16 13:24 Skriv ut Tipsa en vän
Snabba kast och gravallvar
Snabba kast och gravallvar

Det verkar vara snabba kast som gäller numera. Inte minst när det gäller vädret – från vinter och tre-fyra plusgrader dagtid och minusgrader nattetid i början av april, till högsommarvärme en dryg månad senare. Våren verkar vara bortrationaliserad. Kanske är det ett tecken i tiden – ett exempel på klimatförändringar, eller så är det bara slumpen.

Det är inte bara omslag i vädret som går snabbt. På andra sidan Atlanten sköter presidenten kommunikationen med omvärlden via sitt Twitterkonto, istället för via den traditionella pressen, vars kår inte står högt i kurs hos The Don.
Här hemma är valåret i full gång. I Göteborg bemöter Socialdemokraterna de alarmerande siffrorna i GP:s väljarbarometer (180417) med löften om 60.000 nya bostäder på tio år. Moderaterna i staden talar gärna om behovet av fler poliser i Brunnsparken och i Nordstan. Medan Demokraterna, ledda av före detta M-politikern Martin Wannholt som rekryterat Jahja Zeqiraj och Henrik Munck från den andra sidan av den ideologiska ån, verkar ha vunnit en stor andel av väljarna med sitt motstånd mot Västlänken och löften om ett mer pragmatiskt förhållningssätt till de politiska frågorna.
I nationella debatter diskuteras vad som inte får diskuteras. De ”förbjudna” frågorna, de som absolut inte får diskuteras, blöts och stöts i sådan utsträckning att inget annat tränger igenom. För mig framstår det som ironiskt, men humor är också något som känns bortrationaliserat 2018 – humorn har ersatts av elakhet; att tillintetgöra sina meningsmotståndare. Allt är gravallvar. Domedagen står inför dörren. Tills det är dags för rosé på altanen eller en tripp till gymmet.
Fakta har visat sig vara något elastiskt. Det verkar som om vi tröttnat på vetenskap och evidensbaserad forskning – tröttnat på saker som utan bias undersöker hur saker ligger till. Vi vill kunna välja vad som är sant, som om frågor i nationalekonomi, historia och medicin var Eurovision där vi kan rösta om vad vi tycker ska vara sant och falskt. Det tycks alltid finnas en youtube-kanal tillgänglig där några timmars tittande gör att vi kan döma ut allt Stephen Hawking någonsin kommit fram till inom teoretisk kosmologi och kvantmekanik.
Ute skiner solen. Det är alltid något.

Henrik Edberg

Kommentarer

(0)

Skriv kommentar

Ange båda orden med eller utan mellanslag.
Du kan ange både små och stora bokstäver.
Kan du inte läsa denna? Visa ny säkerhetskod

Ange säkerhetskoden här:

Läs våra kommentarsvillkor

Tipsa en vän

Featurekolumn

E-Tidning för Android

E-Tidning för iOS

Extrakolumn

Visit Öckerö 2019

Öckerö-Tidningen

E-tidning | Arkiv