Huvudkolumn

Publicerad 2017-09-12 13:56 Skriv ut Tipsa en vän
Röster som har Det!
Röster som har Det!

Om personlighetens roll i historien har tegelstenstjocka böcker skrivits. Och detta med all rätt, för frågan är ju hur stor roll en enskild person egentligen spelar, eller om personen ifråga bara kanaliserar strömningar i tiden. Däremot har, mig veterligen, inget skrivits om den personliga röstens roll i historien. Detta är kanske på tiden med tanke på alla de offentliga röster som påverkar oss i vardagen.

Låt mig ta några exempel ur högen och vi börjar i dåtid. Även den som hatade hästar kunde inte få nog av kusar när majoren och kavalleristen Anders Gernandt kommenterade hästhoppning i tv med sina skorrande militäröverklass-rrr... Utryck som: ”Aj, aj, aj! Han rrriver… fyrrra fel”, blev en fras på allas läppar.
Så har vi stofilen Sten Broman, mannen som till och med lärde tondöva att älska klassisk musik. Rösten i kombination med klassisk lundensisk bildning och en flamboyant stil fick hela svenska folket att smälta.
Rösten framför andra, Hans Villius, bevisade att rätt röst på rätt plats kan förändra historien.
I dagens mediebrus är det svårare att tränga igenom men en som gjort mode till en angelägenhet långt utöver de modemedvetnas skara är rösten Susanne Ljung i P1:s Stil. Hon har fått ungkarlar, motorfolk och de mest oväntade människor att vilja lyssna på radio. I sanningens namn är det inte enbart hennes röst som suuuger öronen in i högtalaren utan även programmets spännvidd.
En man verkandes i samma anda är skåningen Kalle Lind. Sedan 2014 är han värd för Snedtänkt, i samarbete med Sveriges Radio. Enligt programförklaringen rör det sig om: ”Podden som pratar om sånt inga andra poddar pratar om”. Där samtalar han med folk som snöat in på märkliga fenomen. Det kan röra sig om allt mellan himmel och jord men med en tonvikt på det excentriska. Lyssna gärna på Susanne och Kalle ­– då inte bara för deras röster och entusiasm utan för innehållet.

Conny Åquist

Kommentarer

(0)

Skriv kommentar

Ange båda orden med eller utan mellanslag.
Du kan ange både små och stora bokstäver.
Kan du inte läsa denna? Visa ny säkerhetskod

Ange säkerhetskoden här:

Läs våra kommentarsvillkor

Tipsa en vän

Featurekolumn

Extrakolumn

Visit Öckerö 2018

Öckerö-Tidningen

E-tidning | Arkiv

E-Tidning för Android

E-Tidning för iOS