Huvudkolumn

Publicerad 2018-09-05 11:09 Skriv ut Tipsa en vän
Rösta – gör det bara
Rösta – gör det bara

Nu på söndag infaller valdagen. Den informationen har förhoppningsvis ingen röstberättigad svensk medborgare missat. För egen del uppfattar jag den här valrörelsen som den stökigaste hittills under den tid som jag har varit röstberättigad. Inträdet av sociala medier har gjort budskapen skrikigare, samtidigt som jag upplever att substansen i många fall har urholkats. Tankemässiga ekokammare uppstår där endast de egna åsikterna ljuder. Meningsmotståndarnas ord når bara in i syfte att förvridas och förlöjligas. Nu är visserligen inte smutskastning någon ny företeelse i svensk politik. Eller det faktum att det verkar lättare att kritisera andra än att tala klarspråk om vad man själv vill göra, men framför allt hur man vill göra det.

En person med betydligt mer på fötterna än vad jag har när det kommer till valrörelser är Peter Esaiasson, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet. Han menade i en intervju i radions P4 att den offentliga debatten i själva verket varit ovanligt bra och ”ren” i årets valrörelse. Där ser man. 

Hur som haver, oavsett politisk hemvist, eller kanske till och med i avsaknad av en tydlig sådan, är ditt röstberättigande något att verkligen värna om. Att de flesta människor går och röstar är det fundament som vår demokrati vilar på. Ett högt valdeltagande är ett kvitto på att demokratin fungerar, men också ett medel att förändra med. 

Det kan vara lätt att hemfalla åt cynism och nihilism. Känna att min enda röst inte spelar någon roll. Att det inte gör någon skillnad vem man än röstar på. Att makten är långt borta. Men din röst spelar roll, större än vad du kanske föreställer dig.

Kanske finns det inget parti där du skriver under på vartenda ord de säger. Men det finns garanterat ett parti som gynnar det du bryr dig mest om, oavsett vad det må vara. 

 

Gå och rösta.

Gör det bara.

Henrik Edberg

Kommentarer

(0)

Skriv kommentar

Ange båda orden med eller utan mellanslag.
Du kan ange både små och stora bokstäver.
Kan du inte läsa denna? Visa ny säkerhetskod

Ange säkerhetskoden här:

Läs våra kommentarsvillkor

Tipsa en vän

Featurekolumn

E-Tidning för Android

E-Tidning för iOS

Extrakolumn

Visit Öckerö 2019

Öckerö-Tidningen

E-tidning | Arkiv