Huvudkolumn

Publicerad 2017-12-20 14:39 Skriv ut Tipsa en vän
Pax vobiscum – Frid vare med eder
Pax vobiscum – Frid vare med eder

Så här i juletider besöks våra kyrkor i högre grad än annars. Betänk då rivningsraseriet gällande medeltida kyrkor i resten av Bohuslän, det har vi här på västra Hisingen och Öckerö kommun turligt nog sluppit undan. I Tuve, Säve, Björlanda, Torslanda och Öckerö finns ännu arvet kvar efter medeltida människors id och gudstro. Något jag själv påmindes om i samband med ett par besök i Torslandas gamla kyrka nyligen.

Intressant i detta sammanhang är att såväl här som i Öckerö gamla kyrka finns en Olavsbild bevarad – den tredje och sista i hela Bohuslän finns Svenneby, mellan Bovallstrand och Hamburgsund. I Torslanda är han den tredje figuren från vänster i altartavlans övre rad. Helgonkungen känns igen på att han trampar på ett odjur, symbolen för hednatron. S:t Olav fortsatte nämligen kristnandet av Norge, den kampanj hans släkting Olav Tryggvason inledde i just Bohuslän i slutet av 990-talet.
Olav Haraldsson var född år 995 och dog i det bekanta slaget vid Stiklastad sommaren 1030 – slaget representerar idag införandet av kristendomen i landet. Han regerade i Norge mellan åren 1015–1028 men kom i strid med rivaler och tvingades fly. Denne vikingakonung dog när han återkom för att återta makten.
Som en intressant utvikning kan nämnas att Olav den helige var gift med Astrid Olofsdotter av Sverige och hade alltså vårt rikes enare, Olof Skötkonung, som svärfar.
Kulten kring Olav Haraldson kan nog inte den moderna människan förstå. Han dyrkades mer eller mindre i hela Norden och långt ner i Europa. Bilden av honom i våra kyrkor är alltså det kvarvarande resterna av den ”idoldyrkan” som drog land och rike kring från 1000-talet och gott och väl ett halvt millennium framåt i tiden. Ja, faktum är att han än i dag är Norges nationalhelgon och han firas varje år på Olsmässodagen den 29 juli – sin dödsdag. I det perspektivet kan våra dagsländor till idoler te sig lite tunna.
Se där, vad allt man påminns om vid ett besök i en åldrig kyrka så här i julens tid.
Pax vobiscum – frid varde med eder.

Conny Åquist

Kommentarer

(0)

Skriv kommentar

Ange båda orden med eller utan mellanslag.
Du kan ange både små och stora bokstäver.
Kan du inte läsa denna? Visa ny säkerhetskod

Ange säkerhetskoden här:

Läs våra kommentarsvillkor

Tipsa en vän

Extrakolumn

Visit Öckerö 2018

Öckerö-Tidningen

E-tidning | Arkiv

E-Tidning för Android

E-Tidning för iOS