Huvudkolumn

Publicerad 2018-04-18 10:24 Skriv ut Tipsa en vän
Påverka det du kan – kör mjukare
Påverka det du kan – kör mjukare

”Någon borde göra något åt det.”  Ofta är det väl så vi människor ser på en jobbig situation: att någon annan ska lösa det åt oss. I fallet med trafiksituationen i mer eller mindre hela Torslanda-Tidningens utgivningsområde finns det massor av saker som ”någon” måste åtgärda, trafikkontoret, Trafikverket, Västtrafik med flera. Men en stor del av ansvaret för trafikkulturen i Torslanda måste också hamna på oss bilister som kör där.

Det hetsiga trafikklimatet i Torslanda må ha sitt ursprung i en eftersatt infrastruktur och dålig framkomlighet med stressande bilköer som följd. Men vi bakom ratten har också ett enormt ansvar. Det är i sanning deprimerande att studera hur bilister i Torslanda beter sig mot gående – inte sällan barn – som ska passera över övergångsställen. Väldigt många, under vissa tider av dygnet kanske till och med en majoritet av Torslandabilisterna, ignorerar den basala trafikregeln som ger gående företräde vid obevakade övergångsställen. Om man är masochistiskt lagd skulle man också kunna ställa sig vid olika trafikljus i centrala Torslanda och räkna hur många bilar som kör mot rött. Jag tror inte att det hade varit någon ”feel good-aktivitet.”
I det här numret har jag intervjuat två tolvåriga flickor och den ena flickans mor. Tjejerna var med om en obehaglig situation vid övergångsstället vid hållplatsen Änghagen förra lördagen, då de höll på att bli påkörda. Men intervjun stannade inte vid en berättelse. De vittnar om hur många boende på Skogens gård har liknade berättelser. Om barn som blivit snuddade av bilar. När vi skulle fota till artikeln, strax efter den värsta fredagsrusningen, blev det tydligt vad de pratade om. Få bilister gjorde någon ansats för att stanna för de två tjejerna när de gick över övergångsstället.
Jag skrev en ledare om en egenupplevd situation vid ett närliggande övergångsställe för bara två veckor sedan. Sedan dess har jag fått fingret en gång till i Torslandatrafiken. Den här gången satt jag bakom ratten och hade fräckheten att helljusblinka på en vit Volkswagen som slängde sig ut framför mig – trots att det var en tidig helgmorgon och knappt någon trafik ute alls.
Det är ändå bäst att rannsaka sig själv. Gå till det man kan påverka: sitt eget beteende. Så jag lovar att framöver köra ”mjukare” i Torslandatrafiken, försöka att hålla mig inom hastighetsbegränsningarna och naturligtvis fortsätta att ge gående företräde vid obevakade övergångsställen. Gör det du också. Det är inte alltid nånannanismen fungerar.

Henrik Edberg

Kommentarer

(0)

Skriv kommentar

Ange båda orden med eller utan mellanslag.
Du kan ange både små och stora bokstäver.
Kan du inte läsa denna? Visa ny säkerhetskod

Ange säkerhetskoden här:

Läs våra kommentarsvillkor

Tipsa en vän

Featurekolumn

E-Tidning för Android

E-Tidning för iOS

Extrakolumn

Visit Öckerö 2019

Öckerö-Tidningen

E-tidning | Arkiv