Huvudkolumn

Publicerad 2018-11-28 10:56 Skriv ut Tipsa en vän
Osäkert och kaotiskt – eller spännande?
Osäkert och kaotiskt – eller spännande?

I onsdags i förra veckan klubbade kommunstyrelsen igenom Alliansen i Göteborgs förslag till budget 2019. Dagen efter fastställdes den i kommunfullmäktige, efter att det nya rödgrönrosa blocket (bestående av V, MP och Fi) i en valteknisk lösning gett sitt stöd till den, i utbyte mot bland annat andre vice ordförandeposter i olika nämnder.

Den kommande mandatperioden kommer troligen att präglas av en hel del osäkerhet nu när Alliansen tagit makten i staden med bara 24 av 81 mandat i sin ägo. 

Att partier som V och Fi väljer att samarbeta med Alliansen är förstås anmärkningsvärt redan från start. De tre största partierna i staden: S, D, och SD hamnar i opposition och de två förstnämnda tvingades plötsligt ut på några valhänta speeddejtingförsök som inte gav upphov till några varaktigare ömsesidiga kärleksbetygelser. 

Allt som allt känns det som om det som spelats upp har resulterat en väldigt göteborgsk sista akt. Om man köper narrativet att det politiska spelet i Göteborg under en längre tid har präglats av svågerpolitik, ryggdunkningar, personfejder och kaos, känns risken överhängande att man, för att ägna sig åt en anglicism, nu försöker ”bekämpa branden med eld”, genom att applicera mer kaos ska vi lösa kaoset, tycks vara devisen. 

Eller så går allt lugnt och städat till från och med nu och den där efterlängtade pragmatismen som brukar efterfrågas, lägger sig som spunnet socker kring Gustaf Adolfs Torg.

I vilket fall som helst så blir det en spännande mandatperiod. Demokraterna får i många fall anses stå nära Alliansen, om det inte vore för den där tågtunneln som tillåtits spela huvudrollen i pjäsen. Kommer Demokraterna, som man kanske kan misstänka, att gå på Alliansens linje i de allra flesta fall? Och hur kommer SD agera nu när de vuxit sig starkare?

I Göteborg har vi i alla fall fått en politisk lösning, även om det är svårt att sia om vad den kommer att bära med sig. På riksplanet däremot vet vi fortfarande varken in eller ut när det gäller regeringsbildningen. Samma, samma, men lite annorlunda med andra ord.

Henrik Edberg

Kommentarer

(0)

Skriv kommentar

Ange båda orden med eller utan mellanslag.
Du kan ange både små och stora bokstäver.
Kan du inte läsa denna? Visa ny säkerhetskod

Ange säkerhetskoden här:

Läs våra kommentarsvillkor

Tipsa en vän

Featurekolumn

E-Tidning för Android

E-Tidning för iOS

Extrakolumn

Visit Öckerö 2019

Öckerö-Tidningen

E-tidning | Arkiv