Huvudkolumn

Publicerad 2018-11-14 13:24 Skriv ut Tipsa en vän
Oklar tidsram när Torslanda förtätas
Oklar tidsram när Torslanda förtätas

I förra veckan hölls ett samrådsmöte om stadsbyggnadskontorets program för centrala Torslanda i Kulturhuset Vingen. Om programmet antas och genomförs kommer det förändra de centrala delarna av stadsdelen i grunden. Men realiserandet ligger långt fram i tiden. Som vanligt i sådana här projekt är det svårt att sia om allt som har med tidsramar att göra. Både när det gäller eventuell byggstart och när de olika delarna i så fall skulle stå färdiga. Personligen tycker jag att det är ett mycket bra program som presenterats. Framförallt önskan att bygga kollektivtrafiknära och förtäta stadsdelen på redan bebyggd mark istället för att ta naturområden i anspråk.

En förutsättning för att programmet ska kunna genomföras är att systemlösningen för trafiken i Torslanda genomförs, där är den viktigaste punkten tvärförbindelsen. När det gäller Nya Älvegårdsvägen är det faktiskt så att ungefär 500 av bostäderna som byggdes i området, överhuvudtaget fick lov att byggas just på grund av att den tvärförbindelse som nu är fastslagen fanns med i översiktsplanen. 

Har vi tur kan vi glädja oss åt en kommunal simhall i Torslanda inom en inte alltför avlägsen framtid. Finansieringen är inlyft i investeringsplanen som idrotts- och föreningsnämnden ska fatta beslut om nästa år. När det gäller finansiering av tvärförbindelsen är inte den inlyft i någon investeringsplan som trafiknämnden ska ta beslut om. Man kan fundera på varför. Det är dock inte säkert att det spelar någon roll.

Större roll spelar det förmodligen hur Göteborg kommer styras framöver. Den 22 november hålls nästa möte i kommunfullmäktige där det bland annat ska beslutas om budgetinriktning och kommunstyrelsens sammansättning. 

Tidigare har L, KD, M, SD och S, samt företrädare som nu representerar Demokraterna, ställt sig bakom att en tvärförbindelse i Torslanda finansieras och byggs, medan MP och V hårdnackat motsatt sig det. 

Henrik Edberg

Kommentarer

(0)

Skriv kommentar

Ange båda orden med eller utan mellanslag.
Du kan ange både små och stora bokstäver.
Kan du inte läsa denna? Visa ny säkerhetskod

Ange säkerhetskoden här:

Läs våra kommentarsvillkor

Tipsa en vän

Featurekolumn

E-Tidning för Android

E-Tidning för iOS

Extrakolumn

Visit Öckerö 2019

Öckerö-Tidningen

E-tidning | Arkiv