Huvudkolumn

Publicerad 2019-01-09 08:31 Skriv ut Tipsa en vän
Nytt innehållsrikt år med nya politiska förutsättningar
Nytt innehållsrikt år med nya politiska förutsättningar

Gott nytt år på er. Har ni vant er vid att skriva ”2019” än? Om inte, så är min erfarenhet att det brukar bli rätt framåt mitten av februari ungefär. Nästa år blir det kanske annorlunda. Jag brukar tycka att varje nytt årtal på 2010-talet känns som titeln på en science fiction-roman; nästa år känns det som om de postmoderna mätarna kommer att gå i botten när vi är tvungna att skriva 2020. Men nu går jag händelserna i förväg. Vi har ett helt år kvar till dess. Ett år som garanterat kommer att bli innehållsrikt. 

Blir 2019 året då det beslutas om finansiering för en tvärförbindelse och en simhall i Torslanda? Den som lever få se. Det blir i alla fall året då centrumbebyggelsen i Skra Bro påbörjas, och på öarna kan planerna för Öckerö nya centrum komma att antas i maj. Strax innan semestern i sommar ska också det nya Sörredsmotet öppnas.

Det kan inte ha undgått någon att det lokalpolitiska landskapet ritats om inför året, särskilt i Göteborgsdelen av vårt utgivningsområde.

I Öckerö kommun har de blåa allianspartierna en trygg majoritet och kommer, förutsatt att de stora partierna KD och M kommer överens, ha stora möjligheter att driva sin politik fullt ut. 

I Västra Hisingen ser förutsättningarna för att bedriva en blå politik helt annorlunda ut, trots att ordförandeskapet i stadsdelsnämnden numera innehas av Rickard Eriksson (M). Nämnden samlades för ett första ”förmöte” redan den 3 januari i år. Sammansättningen i nämnden och dess elva ledamöter består av två moderater, en liberal, två socialdemokrater, två vänsterpartister och en miljöpartist, som numera får sällskap av två representanter från Demokraterna och en Sverigedemokrat. Det blir minst sagt intressant att se hur partierna lierar sig med varandra i nämnden. Kommer Demokraterna rösta med allianspartierna i de flesta frågor? Kommer Socialdemokraterna samarbeta med Vänstern och Miljöpartiet? I så fall kommer Sverigedemokraterna få en vågmästarroll i nämnden.

Henrik Edberg

Kommentarer

(0)

Skriv kommentar

Ange båda orden med eller utan mellanslag.
Du kan ange både små och stora bokstäver.
Kan du inte läsa denna? Visa ny säkerhetskod

Ange säkerhetskoden här:

Läs våra kommentarsvillkor

Tipsa en vän

Featurekolumn

E-Tidning för Android

E-Tidning för iOS

Extrakolumn

Visit Öckerö 2019

Öckerö-Tidningen

E-tidning | Arkiv