Huvudkolumn

Publicerad 2018-05-22 15:07 Skriv ut Tipsa en vän
Nu är det val igen och nu är det val igen…
Nu är det val igen och nu är det val igen…

”Oj, är det valår nu igen! Det var ju inte länge sedan förra gången”, sa vi på redaktionen. Tiden rinner iväg och vi mindes alla snacket då för fyra år sedan. Därefter hade vi val i USA med mer eller mindre dagliga sändningar i svensk tv ett år i förväg! Och inte blev det mycket bättre när ”fel” gubbe röstats fram som ”rätt” gubbe att göra jobbet. Häromdagen sa en programledare i radio något som sällan eller aldrig nämns, nämligen att en presidentkandidat, apropå att Oprah Winfrey var på tapeten att kandidera, måste vara omåttligt rik för att ens komma ifråga för ämbetet.

Så klent ställt med demokratin är det alltså i ”väldens främsta demokrati” att endast mångmiljonärer kan bli valda! Tydligen finner därför hälften av landets befolkning ingen anledning att rösta. En amerikansk president sitter alltså på sin post med strax över en fjärdedel av valmanskåren bakom sig – Donald Trump fick 65 miljoner röster.
Härmed kommer vi in på valet här. Vid ett debattillfälle i tv nyligen nämndes att så många som 60 procent av Europas unga tvivlar på demokratin och en färsk undersökning visar att endast 20 procent av den svenska befolkningen känner att man överhuvudtaget kan påverka politiken mellan valen.
Hotet mot demokratin tycks tydligen komma inifrån de demokratiska institutionerna själva. Citat tillskrivna en av Europas mest inflytelserika politiker under den senare delen av 1800-talet, Otto von Bismarck, pekade redan då i den riktningen:
*Det ljugs aldrig så mycket som inför ett val, under ett krig och efter en jakt.
*Kan man ge löften kan man också bli vald.
*Om du säger att du håller med om något i princip så menar du att du inte har den ringaste avsikt att genomföra det.
*En god talare måste ha något av diktare i sig. Han får alltså inte vara så matematiskt noga med sanningen.

Conny Åquist

Kommentarer

(0)

Skriv kommentar

Ange båda orden med eller utan mellanslag.
Du kan ange både små och stora bokstäver.
Kan du inte läsa denna? Visa ny säkerhetskod

Ange säkerhetskoden här:

Läs våra kommentarsvillkor

Tipsa en vän

Extrakolumn

Visit Öckerö 2019

Öckerö-Tidningen

E-tidning | Arkiv

E-Tidning för Android

E-Tidning för iOS