Huvudkolumn

Publicerad 2018-05-29 10:33 Skriv ut Tipsa en vän
Not so breaking news: Nedskräpning är ett lagbrott
Not so breaking news: Nedskräpning är ett lagbrott

Jag vet inte hur konstruktivt det är att upplåta den här platsen i tidningen åt gammalt hederligt gnäll, men jag tänkte ändå göra det idag.

Det varma vädret i maj fick till följd att många människor tog med sig matsäcken och det glada humöret ut till badstränder, parkområden och naturen. Det är en självklarhet att vi ska kunna göra det. Att njuta i solen är vi väl värda efter årets mörka och kalla månader. En lika stor självklarhet borde det vara att ta med sig skräpet och slänga när vi är färdiga. Även om de närmaste papperskorgarna visar sig vara fulla. Att inte göra det är faktiskt att göra sig skyldig till lagbrott. Enligt 15 kapitlet, paragraf 26 i miljöbalken, får ingen skräpa ned utomhus på en plats som allmänheten har tillträde eller insyn till. Den som med flit eller av oaktsamhet skräpar ner på allmän plats kan dömas till böter eller fängelse i högst ett år. När det gäller ”lindrare” nedskräpning kan polis bötfälla på plats, en så kallad nedskräpningsförseelse. Det gör att 800 kronor snabbt och lustigt försvinner från bankkontot hos den late förövaren. Till lindrigare nedskräpning hör att ta med sig sitt skräp och ställa vid en redan full soptunna. De flesta människor blir provocerade av att mötas av nedskräpning vid exempelvis Sillvik. Problemet är bara att om ett sällskap börjar lämna sitt skräp på marken, fungerar det som någon slags undermedveten signal om att beteendet är okej för efterföljande nedskräpare. Ju skräpigare det är på stranden desto större risk att ännu fler personer lämnar kvar sitt skräp.
Samma sak gäller vid återvinningsstationer. I synnerhet pappersåtervinningen har varit överfull på många sådana i Torslandaområdet. Det är då naturligtvis inte okej att lämna sina kassar vid de överfulla behållarna. Det är ett lagbrott. På sociala medier har det på sina håll raljerats över indignerade personer som tagit foton vid nedskräpade återvinningsstationer. Man verkar vilja framställa dem som lyfter problemet som de som gör fel, inte nedskräparna. Ett oerhört besynnerligt fenomen enligt mig.
Så fort någon lämnar en kasse vid en återvinningsstation ökar risken att nästföljande personer också ska göra det. Sedan kan man ju fundera på hur sådana som lämnar efter sig odiskat porslin efter sillunchen vid en återvinningsstation resonerar, något som jag möttes av vid en station för en dryg vecka sedan. Det hade kunnat bli en intressant artikel att nysta i förklaringsmodellerna hos den personen som tyckte det var en vettig lösning.

Henrik Edberg

Kommentarer

(0)

Skriv kommentar

Ange båda orden med eller utan mellanslag.
Du kan ange både små och stora bokstäver.
Kan du inte läsa denna? Visa ny säkerhetskod

Ange säkerhetskoden här:

Läs våra kommentarsvillkor

Tipsa en vän

Featurekolumn

E-Tidning för Android

E-Tidning för iOS

Extrakolumn

Visit Öckerö 2019

Öckerö-Tidningen

E-tidning | Arkiv