Huvudkolumn

Publicerad 2017-09-04 16:02 Skriv ut Tipsa en vän
Norra till södra Torslanda: Lika långt som mellan centrala Göteborg och Ikea i Kållered
Norra till södra Torslanda: Lika långt som mellan centrala Göteborg och Ikea i Kållered

Det är ungefär 1,4 mil mellan Skra Bro och Lilla Varholmen om man färdas via Kongahällavägen och Hjuviksvägen. Det är ungefär fyra kilometer längre än vad det är mellan Centralstationen i Göteborgs absoluta hjärta och Saltholmen, där färjorna går till södra skärgården. Färdas man söderut från centrala Göteborg i 1,4 mil kommer man i stort sett fram till Ikea i Kållered. Åker man lika långt österut från Centralstationen hamnar man i Jonsered.

Varför skriver jag då detta? Jo, för att illustrera hur avstånden ser ut i Torslanda. Det är inte omöjligt att tänka att småbarns-föräldrar boende i Hästevik skjutsar sina barn till gymnastikträning i Björlandagården. Bor du i Björlanda är det nog inte heller ovanligt att du storhandlar i Amhult. Saker som inte låter sig göras speciellt enkelt utan bil. Avstånden är helt enkelt väldigt långa, och naturligtvis inte bara inom det vidsträckta Torslanda. Säg att du bor i närheten av Torslanda Torg och behöver uppsöka akutsjukvård med ditt barn på kvällen. Närmaste akutsjukvård finns på Virvelvindsgatan nära Wieselgrensplatsen. Västtrafiks app föreslår då antingen Gul Express med byte till spårvagn 6 vid Nordstan och tillbaka över bron till Wieselgrensplatsen, eller Svart Express med byte vid Hjalmar Brantingsplatsen. Båda resorna tar strax över 35 minuter. I sig inte en avskräckande lång tid, men tänker man på alla moment (gångväg, väntan, byten) som ingår är det inte ett optimalt transportsätt med ett sjukt barn.
Nåja, som sagt, vi har själva valt att bosätta oss här. Men, inte att förglömma, vi är kommuninvånare i Göteborg. Den rödgröna miljöstrategi (som premierar cyklande, gående och kollektivtrafik) och som inte alls är utan poäng i mer centralt belägna stadsdelar kan inte appliceras fullt ut i vår del av Göteborg. Vi borde också kunna ställa krav på tillgänglighet, service och fungerande infrastruktur i staden vi betalar vår kommunalskatt till.

Henrik Edberg

Kommentarer

(2)
  1. Är det inte dags med ny omröstning om egen kommun kanske tillsammans med öarna.Biskopsgården bör tillhöra Lundby.

    Alf 2017-09-0611:33:19
  2. Håller med många invånare i distrikt Torslanda, en jourverksamhet för sjuka borde givetvis finnas här också m.m Även SDN som ligger väl långt borta från oss man känner ingen delaktighet längre.

    Ann-Katrin Pudas 2017-09-0422:20:24

Skriv kommentar

Ange båda orden med eller utan mellanslag.
Du kan ange både små och stora bokstäver.
Kan du inte läsa denna? Visa ny säkerhetskod

Ange säkerhetskoden här:

Läs våra kommentarsvillkor

Tipsa en vän

Featurekolumn

Extrakolumn

Visit Öckerö 2018

Öckerö-Tidningen

E-tidning | Arkiv

E-Tidning för Android

E-Tidning för iOS