Huvudkolumn

Publicerad 2018-10-17 08:49 Skriv ut Tipsa en vän
Nobody Rides For Free
Nobody Rides For Free

När jag sätter mig ner och ska skriva de här raderna under vad Torslanda-Tidningen rubricerar som en ledare, far alltid mina tankar åt massor av olika håll. Om det har hänt, eller ska hända, något av särskilt nyhetsintresse i vårt utgivningsområde brukar jag försöka skriva om det – helst med en personlig ”spin”. Det är en lyx man har som skribent av en ledare eller en krönika – att man faktiskt får lov att tycka något själv. I en nyhetsartikel ska man i möjligaste mån undvika det. Där handlar det om att försöka vara neutral och låta relevanta parter i målet komma till tals. Vad jag som reporter tycker är irrelevant, även om jag helst inte ska väja för att våga ställa de där lite jobbigare frågorna – de som de interna kommunikationsavdelningarna helst stryker till förmån för formuleringar som snarare har hämtats från reklamvärlden.

Ibland kan det vara svårt att hitta lokala frågor att skriva ledare om, dels för att det ”inte händer något” (det är klart att det alltid händer något, men ni förstår förhoppningsvis vad jag menar) eller för att jag inte har någon särskilt insiktsfull åsikt i den aktuella lokala fråga som föreligger. 

Då försöker jag skriva något som snarare kan kategoriseras som en krönika. Det ger mig ett lite öppnare utrymme för vad jag kan skriva om. Jag kan knyta an texten till saker som inte nödvändigtvis utspelar sig i Torslanda, Öckerö eller Säve. Men jag får fortfarande lov att tycka någonting. 

Ett kåseri är en mer avancerad form av krönika. Den ska vara humoristisk och gärna ha en slutpoäng som både är oväntad och som på ett sofistikerat sätt knyter ihop säcken. Kåserier är svåra. Man får värka fram dem. Jag behärskar inte det hantverket särskilt väl alls. 

Göteborgs-Posten har en alldeles särdeles begåvad kåsör. Han heter Kristian Wedel. Hans kåserier rör sig likt en flygande matta, där läsaren bjuds på en hisnande färd i tid och rum, och som gör nedslag på många olika geografiska och historiska platser, men avstampet och/eller landningen sker nästan alltid i Göteborg.  

Tyvärr har gp.se gömt Kristian Wedels utsökt utmejslade alster bakom betalvägg. På sätt och vis är det förståeligt – det är klart att de måste ta betalt för åkturen.

Henrik Edberg

Kommentarer

(0)

Skriv kommentar

Ange båda orden med eller utan mellanslag.
Du kan ange både små och stora bokstäver.
Kan du inte läsa denna? Visa ny säkerhetskod

Ange säkerhetskoden här:

Läs våra kommentarsvillkor

Tipsa en vän

Featurekolumn

E-Tidning för Android

E-Tidning för iOS

Extrakolumn

Visit Öckerö 2019

Öckerö-Tidningen

E-tidning | Arkiv