Huvudkolumn

Publicerad 2018-02-26 15:09 Skriv ut Tipsa en vän
Musiken – Guds röst
Musiken – Guds röst

I ett Sommarprogram 2004, repriserat 2007, ställde regissören Ingmar Bergman en fråga till lyssnarna han länge funderat över – ”Varifrån kommer musiken?”. Vi återkommer till just den frågan men kan åtminstone i ett första skede ge svar på vem som framställer musiken. Vi har nämligen träffat två gifta par som har som yrke att frammana musik ur såväl instrument som ur den mänskliga rösten.

Om dessa fyra organister ska vi här i Torslanda-Tidningen berätta i två separata artiklar. Först ut är Ulrike Heider och Paul Peeters och därefter står Ulrika och Hans Davidsson på tur.
För att återgå till den inledningsvis ställda frågan: Varifrån kommer musiken? Förvånansvärt ges det mest plausibla svaret i den franska filmen All världens morgnar, Tous les matins du monde från 1991. I korthet handlar den om en ung man (Gerard Depardieu) som vill lära sig spela gamba av en gammal mästare. Ynglingen har emellertid, enligt gamlingen, en alltför ytlig inställning till allvaret som krävs vid musicerandet för att nå till den allra innersta kärnan, varpå mästaren säger:
– Musiken är guds röst till människorna som lever här i världen.
Vad Ingemar Bergman dock inte frågade var varthän musiken tar vägen. En del fastnar kanske i våra hjärtan medan en del möjligtvis svävar vidare mot de högre sfärerna. Men helt säker kan ingen vara – blott himlarna förtälja!

Conny Åquist

Kommentarer

(0)

Skriv kommentar

Ange båda orden med eller utan mellanslag.
Du kan ange både små och stora bokstäver.
Kan du inte läsa denna? Visa ny säkerhetskod

Ange säkerhetskoden här:

Läs våra kommentarsvillkor

Tipsa en vän

Extrakolumn

Visit Öckerö 2018

Öckerö-Tidningen

E-tidning | Arkiv

E-Tidning för Android

E-Tidning för iOS