Huvudkolumn

Publicerad 2018-02-07 09:04 Skriv ut Tipsa en vän
Människor, hektar och… konstinstallation
Människor, hektar och… konstinstallation

Vad är Torslanda? En stadsdel, eller en del av stadsdel (Västra Hisingen). En tätort som inte är så tät utan snarare ser ut som ett grenverk. Torslanda är allt det där.
Läser man på Wikipedia framgår att Torslanda fram till och med 2005 var klassat som en egen tätort i Göteborgs kommun av Statistiska centralbyrån, för att i statistiken från 2010 klassas som en del av tätorten Göteborg. Snurrigt? Okej, men då har vi ännu inte kommit till det faktum att SCB sedan 2015 återigen definierar Torslanda som en egen tätort, nu sammanvuxen med Andalen, Björlanda, Hjuvik, Hästevik, Kvisljungeby, Låssby, Västra Låssby, Prästegården, Trånget och Trulsegården.

Det får spännande konsekvenser när man ser till befolkningsutvecklingen; SCB anger att Torslanda år 2005 hade 10 129 invånare (på en areal av 567 hektar). Siffrorna som redovisas för 2015 är 23 088 invånare (på en areal av 1 936 hektar).
Fast områdena som anges ovan har väl ”alltid” varit Torslanda i folkmun? Åtminstone så länge jag kan minnas. Eller det är ju inte riktigt sant… Från 1970 till 1980 namngav SCB (centrala) Torslanda som Nolered och Torslanda Torg hette, som de flesta lite äldre Torslandabor minns, Nolereds Torg.
Frågar man människor från andra delar av landet om Torslanda, nämner de förstås ett helt annat område. Ett inhägnat område där det byggs bilar.
Det är tur att vi gillar bilar i Torslanda, för varje dag har man som Torslandabo möjlighet att två gånger om dagen se dem meditativt glida fram i långsam karavan längs Kongahällavägen och Hjuviksvägen. I Storbritannien är företeelsen Trainspotters vida spridd – kalenderbitare och järnvägsentusiaster som betraktar tåg på samma sätt som vissa fågelskådare ”samlar” på fågelarter. I Torslanda kanske Carspotting hade kunnat bli ett utmärkt tidsfördriv?
Eller så väljer vi att se bilköerna som vårt alldeles egna konstprojekt. Lite som när Statens konstråd i höstas meddelade att en person kommer att bli livstidsanställd som levande konstverk på Västlänkens framtida tågstation vid Korsvägen.
Kanske är det just det Torslanda är: En dadaistisk infrastrukturell konstinstallation.

Henrik Edberg

Kommentarer

(0)

Skriv kommentar

Ange båda orden med eller utan mellanslag.
Du kan ange både små och stora bokstäver.
Kan du inte läsa denna? Visa ny säkerhetskod

Ange säkerhetskoden här:

Läs våra kommentarsvillkor

Tipsa en vän

Extrakolumn

Visit Öckerö 2018

Öckerö-Tidningen

E-tidning | Arkiv

E-Tidning för Android

E-Tidning för iOS