Huvudkolumn

Publicerad 2018-10-30 12:10 Skriv ut Tipsa en vän
Lite trafikvett på parkeringarna, tack!
Lite trafikvett på parkeringarna, tack!

För en dryg vecka sedan inträffade en incident vid Torslanda Torg då föraren av ett fordon blev tvungen att väja för en bilist som körde mot trafiken vid infarten till torget. Det ville säga inte bättre än att föraren som fick väja körde ner en flaggstång som välte och skadade ett tredje fordon som stod på parkeringsplatsen. Som tur var renderade olyckan inte i några personskador. Den trafiksituation som råder på Torslanda Torg kan i bästa fall beskrivas som lätt kaotiskt. 

Torget

Dagligen kör fordon ut mot enkelriktat vid infarten. Något som endast lastbilar får lov att göra. Även delar av själva parkeringsplatsen är enkelriktad, något som många inte efterföljer. Precis utanför Hemköp och thairestaurangen har parkeringsfickorna numera tiominutersparkering införts. Det hindrar inte vissa bilister från att fortsätta parkera utanför parkeringsfickan, på trottoaren, när den är full för att få lite, lite närmare att gå.

Torgets utfart är närmare kyrkan. Att göra en vänstersväng där medför problem under stora delar av dygnets timmar på grund av den täta trafiken på Kongahällavägen. I programmet för Centrala Torslanda står det att parkering och trafiklösning vid torget ”särskilt måste studeras” då det kan bli tal om att uppföra bostäder och centrumbebyggelse på den nuvarande parkeringsplatsen. Visst är lösningar på parkeringsbekymren önskvärda i Torslanda. Men nog måste vi bilister också börja ta ansvar också. Utanför Systembolaget i Amhult fortsätter bilar att parkera på utryckningsvägen där stoppförbud råder. På familjeparkeringen utanför Ica parkeras ibland sportbilar (förmodligen för att minimera risken att någon slänger upp sin dörr i sidan på dem) och vanliga latmaskbilar (sådana som körs av latmaskar som inte har barn i bilen, men som inte orkar gå de där 10-15 metrarna extra från de vanliga parkeringsplatserna). Inne på stora parkeringsplatser råder dessutom högerregeln, något som inte fungerar särskilt bra här i Torslanda. Skillnaden är faktiskt slående jämfört med andra delar av staden. En uppryckning av trafikvettet på våra parkeringsplatser vore på sin plats. Sedan hoppas jag förstås också att trafikkontoret beslutar att anlägga fler pendelparkeringar och asfaltera och uppgradera dem vi redan har.

Henrik Edberg

Kommentarer

(0)

Skriv kommentar

Ange båda orden med eller utan mellanslag.
Du kan ange både små och stora bokstäver.
Kan du inte läsa denna? Visa ny säkerhetskod

Ange säkerhetskoden här:

Läs våra kommentarsvillkor

Tipsa en vän

Featurekolumn

E-Tidning för Android

E-Tidning för iOS

Extrakolumn

Visit Öckerö 2019

Öckerö-Tidningen

E-tidning | Arkiv