Huvudkolumn

Publicerad 2018-02-20 13:10 Skriv ut Tipsa en vän
Levande gatuliv eftersökes
Levande gatuliv eftersökes

Ibland förlorar man sig i tankar. Inte sällan händer det mig när jag ska försöka få ihop några rader till den här platsen i tidningen. Så vad jag har funderat på från och till under en tid är: Hur kommer Torslanda se ut om 15 år?
Jag tänkte inte sia om huruvida vi har en tvärförbindelse eller en simhall, eller om situationen längs väg 155 är löst.

Saker som utretts, diskuterats, fallit i politisk glömska, tagits upp igen, utretts igen och väntar på beslut och finansiering.
Om vi säger att Torslanda inom kort kommer att ha 25 000 invånare – hur kommer det se ut om 15 år? Har invånarantalet stigit ytterligare? Finns det plats att bygga mer? Svaret på den sistnämnda frågan är definitivt: Ja. Även om de som bor på den mest attraktiva marken alltid tycks tänka att inget mer ska få byggas i närheten av dem, så fort de själva byggt färdigt. Torslanda är trots sitt invånarantal till stora delar glest bebyggt. Det finns gott om plats att uppföra nya områden. Det finns ett motstånd mot det. Det gör det alltid. Men det är fullt möjligt. Visst påverkar trafiksituationen och visst behövs det skolor och service för att Torslanda ska fortsätta att växa. Men vad är alternativet? Att inget mer får byggas – Ett hårdnackat ”Nu räcker det!”. Det kommer inte att hända. Stagnation är inte heller önskvärt. Det går inte att bromsa utvecklingen och strypa tillväxten utan att det får negativa konsekvenser i förlängningen, som exempelvis utflyttning och nedläggning av diverse verksamheter.
Nu blev det så där torrt och tråkigt igen. Jag ville ju skriva om vad jag vill se i Torslanda om 15 år. Jag vill se fler arbetstillfällen, ett näringsliv som blomstrar, fler restauranger, möjligheter till ett uteliv. Fler knasiga förslag som förtätar vår stadsdel. Ett äventyrsbad i Lilleby, ett mikrobryggeri med gårdsförsäljningsmöjligheter, flera riktigt bra restauranger i olika prisklasser, en musikfestival, Torslanda idrottsplats som ett nav av aktiviteter och verksamheter. Mest av allt tror jag att jag vill se en stadsdel där människor faktiskt rör sig ute på gator och torg så att stadsbilden blir lite mer levande.

Henrik Edberg

Kommentarer

(0)

Skriv kommentar

Ange båda orden med eller utan mellanslag.
Du kan ange både små och stora bokstäver.
Kan du inte läsa denna? Visa ny säkerhetskod

Ange säkerhetskoden här:

Läs våra kommentarsvillkor

Tipsa en vän

Extrakolumn

Visit Öckerö 2018

Öckerö-Tidningen

E-tidning | Arkiv

E-Tidning för Android

E-Tidning för iOS