Huvudkolumn

Publicerad 2018-03-14 13:46 Skriv ut Tipsa en vän
Lev som Dal-Albert
Lev som Dal-Albert

Direkt jag fick reda på nyheten fattade jag grejen, trots att jag inte var mycket mer än tonåring när denna berättelse timade. Hela samhället pratade om saken. En del skrattade när de fick höra vad som hänt men de flesta rynkade på näsan. Nu har jag ofta anledning att tänka på gamle Dal-Alberts tilltag. Så här är det. Nu när jag närmar mig pensioniståldern tänker jag ibland tankar som ”Är det här sista gången?”, till exempel: Är det här sista gången jag köper ny motorcykel, Är det här sista gången jag byter bil. Är det här sista gången jag…

Vad hade då gamle Albert gjort, han som blev ett samtalsämne på ”böggda”? Jo, Albert cyklade runt med en låda bakpå pakethållaren och sålde fisk genom att hojta ”Färsk fesk”. Då skickad mammorna ut sina barn med en portmonnä och så gällde det att kuta ikapp Albert för att få något till ”koget”. Gubben var ganska döv så vi småglin fick springa efter honom, att gasta ordet ”Stopp” hjälpte nämligen inte.
Nu var det så att denne till åren komne fiskargubbe, enligt vissa, blivit topp tunnor galen. Karln hade vid 82 års ålder gått sta och beställt sig en ny julle, eftersom den gamla började bli lite väl gisten för att ligga ute och småfiska med året om. Eftersom vi bodde i ett litet samhälle där alla kände alla blev händelsen samtalsämnet för en tid framöver.
Albert kom att bli gott och väl 90 bast. Kanske blev han så gammal eftersom han åt massor av fesk och motionerade regelbundet vid försäljningen av sina varor. Men, viktigast var kanske att Albert hade en tanke om att å ena sidan leva som om varje dag var den sista – det vill säga: göra det han helst ville (alltså: fiska) men även som om han skulle leva för evigt – det vill säga: köpa en ny julle.
Sämre livsfilosofi kan en ha!

Conny Åquist

Kommentarer

(0)

Skriv kommentar

Ange båda orden med eller utan mellanslag.
Du kan ange både små och stora bokstäver.
Kan du inte läsa denna? Visa ny säkerhetskod

Ange säkerhetskoden här:

Läs våra kommentarsvillkor

Tipsa en vän

Extrakolumn

Visit Öckerö 2018

Öckerö-Tidningen

E-tidning | Arkiv

E-Tidning för Android

E-Tidning för iOS