Huvudkolumn

Publicerad 2018-05-09 13:01 Skriv ut Tipsa en vän
Hjärnspöken, eller?
Hjärnspöken, eller?

Är spöken bara hjärnspöken eller något annat? En av mina vänner är professor i psykologi och landets ledande forskare på förändrade medvetandetillstånd och kritisk parapsykologi. Jag har genom år av samtal med honom samlat lite av denne psykologs tankar (en fortsättning på min förra ledare):

– Att Ingemar Bergmans filmer har inslag av psykologiska fenomen är inte ovanligt.
– Alla sinnen kan uppleva ”spökfenomen”. Till och med Martin Luther skrev om poltergeist. Poltergeistfenomen är något som sker på dagen medan de ”klassiska slottsspökena” dyker upp på natten.
– Frågar man folk visar det sig att många har upplevt klassiska spökerier.
– Ny europeisk statistik visar att 10 procent tror att onda andar påverkar livet, medan 20 procent av unga kvinnor tror på det.
– Drygt hälften, 52 procent, av tyskarna menar att ”andra sidan” finns.
– Under de 100 senaste åren finns tio olika spökformer beskrivna, till exempel änglar, skuggor, banshee… men även människoliknande figurer som tomtar, spöken av levande människor… vanligast är spöken av människor som håller på att dö. Även djur kan spöka och djurliknande spöken förekommer.
– Ett antal klassiska svar finns på varför någon spökar. Äldsta förklaringen är att personen blivit felaktigt begravd. En annan teori är att någon dog för tidigt, till exempel genom mord. Att inte ha gjort färdigt något, eller ge vetenskapen något att bita i, ren ondska… är andra förklaringsmodeller.
– Fast uppfattningen att de är skapelser av gud, djävulen eller hjärnfoster är gamla uppfattningar. Moderna teorier pekar på feltolkningar, jordmagnetism, störningar i hjärnan men även minnesfunktioner i naturen – likt en bandspelare som av någon orsak startar då och då och spelar upp en sekvens – men även att en del av kroppen överlever, eller att allt i universum sparas och att man kan ”halka” in i detta då och då.
– Hade vi möjligheten att forska mer kunde resultaten få ett stort inflytande på andra områden. Kanske ligger svaret i något som hittills är oupptäckt och bortom våra förutfattade meningar?  Det är förstås det som motiverar forskning inom området.

Conny Åquist

Kommentarer

(0)

Skriv kommentar

Ange båda orden med eller utan mellanslag.
Du kan ange både små och stora bokstäver.
Kan du inte läsa denna? Visa ny säkerhetskod

Ange säkerhetskoden här:

Läs våra kommentarsvillkor

Tipsa en vän

Featurekolumn

E-Tidning för Android

E-Tidning för iOS

Extrakolumn

Visit Öckerö 2019

Öckerö-Tidningen

E-tidning | Arkiv