Huvudkolumn

Publicerad 2018-03-29 08:50 Skriv ut Tipsa en vän
Ester Blenda - en journalistlegend
Ester Blenda - en journalistlegend

En del människor är större än livet självt. I år är det 70 år sedan journalisten Ester Blenda Nordström (1891-1948) gick bort – en kvinna som levde såväl livet som loppan, därtill en pionjär på många sätt. Nu har förövrigt en bok om hennes liv getts ut. Ester Blenda Nordström har nämligen en märklig förmåga att ständigt dyka upp trots att många år förrunnit sedan hon var aktiv. Första gången jag själv hörde om henne var förövrigt i ett radioprogram för många år sedan.
 Den nyutkomna biografin om henne vann Augustpriset i facklitteraturkategorin 2017 med motiveringen: ”Ett levande porträtt av en tid och av en person, som var undersökande journalist, äventyrare, barlejon, med en livslång förbjuden kärlek till en annan kvinna. En bok om att skriva och leva till varje pris.”

Äventyrare och barlejon… ha, ha… vad säger man? Färgstark, sa Bill. Stark färg, var ordet, sa Bull.
Flera av den tidens kulturprofiler ingick i hennes umgängeskrets. Där fanns namn som Elin Wägner, Albert Engström, Evert Taube, Anders Zorn… för att nämna några. Livet var som en enda virvlande fest för denna dam.
Tyvärr spottade hon inte i glaset och då gick det som det plägar göra, förr eller senare. Ett självförbrännande liv brukar ta ut sin rätt men innan hon kilade vidare hann hon med mycket. Hon kämpade för kvinnlig rösträtt, hon drev ett eget jordbruk, hon var en nydanande journalist, hon reste jorden runt och sökte äventyr och något att skriva om, hon skrev barnböcker med mer.
Men, framförallt var hon en av landets viktigaste författarröster och hade redan 1914, alltså i 20-årsåldern, skrivit det reportage hon främst blev känd för. Förklädd tog hon tjänst som piga på en gård i Sörmland och nästlade sig in miljön för att beskriva lantarbetarnas hårda liv. Ester Blenda Nordström revolutionerade journalistiken och finns med i Ordfronts lista över tio reportage som förändrade världen. Kvinnan var helt enkelt en wallraffande journalist många decennier innan Wallraff själv.

Conny Åquist

Kommentarer

(0)

Skriv kommentar

Ange båda orden med eller utan mellanslag.
Du kan ange både små och stora bokstäver.
Kan du inte läsa denna? Visa ny säkerhetskod

Ange säkerhetskoden här:

Läs våra kommentarsvillkor

Tipsa en vän

Extrakolumn

Visit Öckerö 2018

Öckerö-Tidningen

E-tidning | Arkiv

E-Tidning för Android

E-Tidning för iOS